Τχης (ΠΒ) ε.α Παπαδογιάννης Ζαχαρίας. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.(update 12 Οκτωβρίου 2015)

προηγούμενη σελίδα.

Λάβαμε και βέβαια σπεύδουμε να ενσωματώσουμε στο αφιέρωμα που έχουμε για τον Τχη ε.α (ΠΒ) Παπαδογιάννη Ζαχαρία, κάποιες πληροφορίες, σκέψεις και φωτογραφικό υλικό από τον πολύτιμο σε γνώση και πληροφορίες, αναγνώστη μας τον Αβραάμ Αντωνιάδη πρώην μέλος της προσωπικής φρουράς του Προέδρου Μακαρίου.

Στην παραπάνω φωτογραφία που είναι τραβηγμένη στις 8/3/1977, στην τελετή Τιμής στην Μνήμη του Ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Ι. Μονή Μαχαιρά, επτά χρόνια μετά την επίθεση στο ελικόπτερο του Παπαδογιάννη, φαίνεται ο Πρόεδρος Μακάριος (που ας σημειωθεί πέθανε 5 μήνες αργότερα) και δεύτερος στα δεξιά του όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, ο φίλος και πολύτιμος συνεργάτης μας, σε αυτό το αφιέρωμα, ο Αβραάμ Αντωνιάδης, 25 ετών εκείνη την εποχή.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, είναι από το βληθέν ελικόπτερο και από την νοσηλεία του στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας.

Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει για αυτές, ο Αβραάμ Αντωνιάδης:

Αγαπητέ Army Aviator, έλαβα το μέιλ σου και σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Όλες οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες γύρω από τον Ζαχαρία Παπαδογιάννη προέρχονται από το P.I.O Public Information office, που είναι ένας κυβερνητικός οργανισμός που τηρεί αρχείο όλων των Κυπριακών εφημερίδων. Επίσης  οι πληροφορίες που σου στέλνω είναι μέσα από ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων και εκδόσεων που κυκλοφόρησαν από το 1980 μέχρι το 1996 σχετικά με τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με τον γενικό τίτλο ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ,  με εκδότη μάλλον την ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ.

Παρακάτω σου στέλνω μερικές φωτογραφίες μετά τον τραυματισμό του Ζαχαρία Παπαδογιάννη.

Στις παραπάνω φωτογραφίες φαίνεται καθαρά ένα από τα σημεία εξόδου των βολίδων που κτύπησαν το Ε/Π. Αν το παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά, είναι ένα σημείο εξόδου βολίδας στο πίσω δεξιό μέρος του διαμερίσματος του κινητήρα.

Στη παραπάνω φωτογραφία, που είναι τραβηγμένη στις 25 Μαρτίου 1970, 17 μέρες μετά την επίθεση στο Ε/Π, φαίνεται ο Ζαχαρίας Παπαδογιάννης, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, κατά την ανάρρωση του μετά την επέμβαση που του είχε γίνει, στα τραύματα που υπέστη από την δολοφονική απόπειρα στις 8 Μαρτίου 1970. Όρθιος στα αριστερά του φαίνεται ο Ιατρός που τον χειρούργησε ο Δόκτωρ Μαραγκός. Στα δεξιά του όρθια, η σύζυγός του. Καθισμένος κρατώντας του στοργικά το χέρι, ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Στη παραπάνω φωτογραφία, φαίνεται ο Ζαχαρίας Παπαδογιάννης, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, κατά την ανάρρωση του μετά την επέμβαση που του είχε γίνει, στα τραύματα που υπέστη από την δολοφονική απόπειρα στις 8 Μαρτίου 1970. Όρθιος φαίνεται ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Ο Ζαχαρίας Παπαδογιάννης κατέληξε από καρκίνο σε ηλικία 65 ετών το 1992.

Κάθε χρόνο από το 1971 μέχρι και τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το  1977, ο Ζαχαρίας Παπαδογιάννης και η οικογένειά του ερχόταν στις  19 Ιανουαρίου, ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου, για να του ευχηθούν για τη γιορτή του.

Avraam Antoniades

Pano Panayia,Paphos Cyprus

update 12 Οκτωβρίου 2015

Μας προσέγγισε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η κυρία Μαρία Ευαγγέλου η οποία μας διέθεσε δύο φωτογραφίες από το αρχείο της, σχετικά με το αφιέρωμα που κάνουμε στον Ζ. Παπαδογιάννη.

Όπως μας ενημερώνει είναι από το επίσημο αρχείο της Δημοκρατίαςτης Κύπρου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ μία (η παραπάνω) έχει στο πίσω της μέρος μια σημείωση που γράφει :

Ο Μακαριώτατος μετά του αναρρωνύοντος χειριστού του ελικοπτέρου του ταγματάρχου Ζαχαρίου Παπαδογιάννη εις το Γενικόν Νοσοκομείον. Παρά την κλίνην του κ. Παπαδογιάννη ο θεράπων ιατρός του Δρ. Γ. Μαραγκός και η σύζυγος αυτού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η άλλη (η παραπάνω)  φέρει και αριθμό στο πίσω μέρος Α1-3875  και γράφει σημείωση επικολλημένη πίσω :

Από την τελετήν απονομής εις τον Ταγματάρχην Ζαχαρίαν Παπαδογιάννην του χρυσού μεταλλίου του Αποστόλου Βαρνάβα.   5.6.1970

Ευχαριστούμε την κυρία Μαρία Ευαγγέλου.

συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: