ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ (LGVO).

Εδώ σας δίνω και μια δική μας αεροφωτογραφία, μέσω γκούγκλη. Το αεροδρόμιο ήταν στο χώρο που σημειώνεται με το πράσινο βέλος, που σήμερα (2010) είναι χώρος πρασίνου, μια που το Α/Δ παραχωρήθηκε στον Δ. Ν. Ιωνίας.

Η ιστορία λειτουργίας του Α/Δ Ν. Ιωνίας, πρέπει να ξεκινάει από τη κατοχική περίοδο, των Γερμανών, στο εγκαταλελειμμένο παλιό γερμανικό αεροδρόμιο, όπως θυμάται στην αφήγησή του Υποστράτηγος (ΠΒ) ε.α ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ.

Την μεταπολεμική περίοδο και μάλλον μόνο για το έτος 1953, λειτούργησε επί καθημερινής βάσεως ως αεροδρόμιο πολιτικό, χωρίς να μπορώ να τεκμηριώσω αν δούλεψε ή όχι και πρίν αλλά και μετά το 1953.

Στη συνέχεια, όπως έχουμε γράψει και στο σημείωμά μας ΤΑ Ε.ΠΑΡ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ), σταθμός για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας του είναι το έτος 1953:

‘’Το 1953, που εκτός της βάσης στα Μέγαρα, δημιουργήθηκαν και ΣΜΗΝΗ Ε.ΠΑΡ, σε κάθε Διοίκηση ΠΒ Σώματος Στρατού, Μεραρχίας και Ομάδος Πυροβολικού Μάχης’’.

Τότε, αφού πρώτα πέρασε το Σμήνος Ε.ΠΑΡ από το Α/Δ Λάρισας, εγκαταστάθηκε στο παλιό γερμανικό αεροδρόμιο της Ν. Ιωνίας, μέχρι που το 1954……..

Ιδρύεται η 200 Μ.Ε.ΠΑΡ που εγκαθίσταται στον Βόλο, και συγκεκριμένα στο παλιό Γερμανικό αεροδρόμιο της Νέας Ιωνίας (σημερινό πάρκο δίπλα στο Στρατόπεδο της 32 ΤΑΞΠΝ), με κύριο έργο τη συντήρηση των αεροσκαφών 3ου και μέρους του 4ου κλιμακίου.

Να το λοιπόν το ιστορικό της πρώτης λειτουργίας του Α/Δ Ν. Ιωνίας.

Μέσα στο 1953, αλλά σίγουρα το 1954, άρχισε να λειτουργεί ως 200 Μ.ΕΠΑΡ, και όπως πάλι μαθαίνουμε από τον Υποστράτηγο (ΠΒ) ε.α ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ :

‘’Ο Βόλος ήταν το ισχυρότερο κέντρο της Αεροπορίας Στρατού τότε. Ερχόντουσαν αεροπλάνα από όλες τις μονάδες για επισκευή. Στα Μέγαρα ήταν απλώς Σχολή που έβγαζε πιλότους, αλλά η κυρία δύναμη ήταν στο Βόλο. Όλα τα Σμήνη που ήταν στη Μακεδονία ερχόντουσαν για συντήρηση και οτιδήποτε άλλο στο δικό μας συνεργείο.’’

Αλλά ας ξεκινήσουμε τη περιπλάνησή μας, γιατί έχουμε τρομερό φωτογραφικό υλικό !!!!

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Σχολιάστε

2 σχόλια

  1. @ Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ

    Ευχαριστούμε Δημήτρη.

  2. Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ

     /  28 Μαρτίου 2010

    «Ο Δημήτρης Σαμπάνης, το θυμάται, το πρώτο τολλ ως το Κ.Ψ.Μ της Μοίρας….»

    Θυμάμαι, οτι στο ΚΨΜ υπήρχαν διάφορες αφίσσες, αριστερά και δεξιά στους τοιχους. Εκείνη που μου είχε κάνει εντύπωση και την θυμάμαι/εφαρμόζω μέχρι τώρα, είναι η γνωστή με τις τρείς μαϊμούδες και το … «ΒΛΕΠΕ-ΑΚΟΥ-ΣΩΠΑ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: