ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ (LGVO).

Στη παραπάνω φωτογραφία ο Αντιστράτηγος Κ. Καλικούρδης, Διοικητής της Στρατιάς, ο ‘’αυτιάς’’ που μας λέει ο κ. Παναγιωτάκης στην αφήγησή του, προσερχόμενος στη τελετή της Αγ. Βαρβάρας προστάτιδας του Πυροβολικού.

Προσέρχεται στα υπόστεγα και τις εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στο ανατολικό τμήμα του Α/Δ. Προσέξτε τώρα στο βάθος το μεγάλο και τεράστιο τολλ, αποθήκες της 1719 Ε.Α (Επιστρατεύουσας Αρχής).

Το ιστολόγιο είναι περήφανο γιατί χάρη του Δ. Σαμπάνη, έψαξε, βρήκε και διέσωσε ανέκδοτες σήμερα φωτογραφίες εκείνης της πρώτης περιόδου λειτουργίας του Α/Δ Ν. Ιωνίας Βόλου….

…..ή όπως το έλεγαν τότε Β΄ Στρατόπεδο Βόλου (Αεροδρόμιο) και αργότερα ονομάσθηκε Στρατόπεδο ΚΥΡΙΑΚΟΓΚΩΝΑ. (Προφανώς το Α΄ Στρατόπεδο ήταν το διπλανό του, εκεί που στεγαζόταν η 1719 Ε.Α και σήμερα η 32 ΤΑΞΠΝ, Στρατόπεδο ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ.

Πάμε λοιπόν…..

Η φωτογραφία είναι βγαλμένη μέσα από το αεροδρόμιο με νότια κατεύθυνση και στο βάθος αριστερά φαίνεται η Κεντρική του Πύλη. Σημειώστε τη σειρά των πανύψηλων δένδρων που οριοθετούν το δρόμο από την Κ.Π προς τις λοιπές εγκαταστάσεις του Α/Δ.

Ο χρόνος  που βγήκαν οι φωτογραφίες πρέπει να είναι εκεί γύρω στο 1965 και τούτο τεκμηριώνεται και από το φωτογραφικό υλικό που έχουμε ανεβάσει στην αφήγηση του  κ. Παναγιωτάκη, ο φωτογράφος δε ακολουθεί τη δεξιόστροφο φορά, από Νότο προς Βορρά φωτογραφίζοντας όλη την έκταση.

Στο αριστερό της φωτογραφίας φαίνεται το κιόσκι και λίγο δεξιότερα, το κτήριο με τα παράθυρα είναι το διοικητήριο της 200 Μ.ΕΠΑΡ.

Τρίτη στη σειρά φωτογραφία από το ίδιο σημείο, φαίνεται το Διοικητήριο και τα τρία πρώτα τολλ, από τα πολλά που είχε το Α/Δ, μέχρι την οριστική του παραχώρηση στο δήμο Ν. Ιωνίας.

Advertisements
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Σχολιάστε

3 Σχόλια

 1. Αναδημοσιεύω ένα μέιλ με αναμνήσεις του φίλου Μοσχοτζόπουλου Παναγιώτη, για το Αεροδρόμιο της Ν.Ιωνίας του Βόλου.
  Σε ευχαριστώ φίλε Παναγιώτη!!!

  Καλησπέρα σας από το Βόλο
  Θα αναφερθώ στο αεροδρόμιο της Ν. Ιωνίας και θα σας μιλήσω για την περίοδο 1965 – 1969 που βρισκόμουν πολύ συχνά εκεί.
  Πιτσιρικάς 12 ετών (γεννήθηκα το 1955), πήγαινα σχεδόν καθημερινά τα καλοκαίρια που δεν είχα σχολείο, γιατί ο πατέρας μου ήταν διοικητής της 763 Αποθήκης Τμηματικών Χορηγήσεων (ΣΕΜ καύσιμα, άλευρα, καυσόξυλα), που ήταν παραδίπλα στον 24 ΛΑΣ. (Μεσολαβούσε το Τάγμα ΜΧΝ). Υποδιοικητής στην 763 ΑΤΧ ήταν ο Λ/Χ ΣΕΜ Μπίκας Δημήτριος, που ήταν συγχρόνως και χειριστής ΕΠΑΡ.
  Ο Μπίκας με έβαλε δύο φορές στην πίσω θέση του ΕΠΑΡ και οι βόλτες πάνω από Βόλο και ανατολικό Πήλιο θα μου μείνουν αξέχαστες. Πήγαινα επίσης και στις νυχτερινές ασκήσεις και κρατούσα ένα πράσινο φανάρι στην κάτω αρχή του διαδρόμου προσγείωσης, σαν ένδειξη ότι ήταν ο διάδρομος ήταν ελεύθερος.
  Εκεί είδα και τα απομεινάρια του ελικοπτέρου του Λ/Χ Βασιλάκου, κλεισμένα σε ένα από τα υπόστεγα στην ανατολική πλευρά του διαδρόμου.
  Τη Μ. Πέμπτη του 1968 (ή 1969), ο Μπίκας με σύστησε στον Auriol, ένα Γάλλο που ήταν διευθυντής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου και είχε ένα πανέμορφο άσπρο τετραθέσιο με μια μπλε γραμμή στην άτρακτο. Το αεροπλάνο ήταν σε υπόστεγο του ΛΑΣ και το ετοίμαζαν για πτήση. Ο Auriol με έβαλε να καθίσω στο μέσο του πίσω καθίσματος και ο ίδιος πιλοτάριζε με συγκυβερνήτη έναν άλλο Γάλλο. Ωραία βόλτα πάνω από το Βόλο. Θυμάμαι ότι πάνω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας στη Ν. Ιωνία έσβησε επίτηδες τον κινητήρα και το κατέβασε χωρίς κινητήρα ωραιότατα, πιθανόν για να εκπαιδεύσει τον άλλο Γάλλο.
  Όταν το 1986 ξαναβρέθηκα (για μόνιμη εγκατάσταση) στο Βόλο, πήγα για να δω τα παλιά λημέρια, αλλά δυστυχώς το αεροδρόμιο είχε γίνει πάρκο. Φυσικά η λόξα μου για τα ΕΠΑΡ συνεχίζεται , σαν ανάμνηση της παιδικής μου ηλικίας, αλλά τώρα σε Microsoft Flight Simulator. Μάλιστα στο FS 2004, το αεροδρόμιο αυτό υπάρχει, δεν το έχουν διαγράψει ακόμη.
  Μοσχοτζόπουλος Παναγιώτης

 2. @ Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ

  Ευχαριστούμε Δημήτρη.

 3. Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ

   /  28 Μαρτίου 2010

  «Ο Δημήτρης Σαμπάνης, το θυμάται, το πρώτο τολλ ως το Κ.Ψ.Μ της Μοίρας….»

  Θυμάμαι, οτι στο ΚΨΜ υπήρχαν διάφορες αφίσσες, αριστερά και δεξιά στους τοιχους. Εκείνη που μου είχε κάνει εντύπωση και την θυμάμαι/εφαρμόζω μέχρι τώρα, είναι η γνωστή με τις τρείς μαϊμούδες και το … «ΒΛΕΠΕ-ΑΚΟΥ-ΣΩΠΑ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: