ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ (LGVO).

Εμείς πάντως- μετά την αναγκαία παρένθεση που μας βγήκε από τις φωτογραφίες – ας ξαναγυρίσουμε στη καταγραφή της ιστορίας του Α/Δ Ν. Ιωνίας.

Βλέπουμε, στη παραπάνω φωτογραφία, το ανατολικό τμήμα του Α/Δ, εκείνο με τα υπόστεγα.

Είναι, είπαμε, η εποχή μετά την επιστράτευση και η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης στις πτήσεις με όργανα (ΠΔΟ), είναι στο φόρτε της. Μεγάλη σημασία δίνεται και από την ηγεσία της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και από τους προϊστάμενης Σχηματισμούς.

Εδώ βλέπουμε (όπως σημειώνει ο κ. Μπαμπασάκης στο πίσω μέρος της φωτογραφίας), τον Δκτή της Ιης Στρατιάς, στη τελετή απονομής των πτυχίων ΠΔΟ, που λειτουργούσε με μέριμνα του 1ου ΤΕΑΣ. Στη δεύτερη σειρά, από δεξιά προς τα αριστερά, πρώτος ο Άνχης (τότε) κ. Μπαμπασάκης και τρίτος ο Άνχης Μπλάνης Ιωάννης, Διευθυντής ΔΑΣ της Ιης Στρατιάς.


Το επιστέγασμα της παραπάνω εκπαίδευσης, όπως σημειώνει ο κ. Μπαμπασάκης στο πίσω μέρος της φωτογραφίας, το αεροναυτιλιακό ταξίδι Λόχου Ε/Π του 1ου ΤΕΑΣ, από το Α/Δ της Ν. Ιωνίας, στο τότε κατασκευαζόμενο Α/Δ της Λήμνου.

Στις παραπάνω φωτογραφίες δραστηριότητες του 1ου ΤΕΑΣ τη περίοδο 1977-1978, λίγο πριν μετασταθμεύσει στις νέες του εγκαταστάσεις στο Α/Δ του Στεφανοβικείου……..

Το 1981, πρέπει να πούμε ότι ήταν η χρονιά που και οριστικά παραχωρήθηκε ο χώρος του αεροδρομίου Ν. Ιωνίας, στον Δήμο Ν. Ιωνίας, ο χώρος που από πολύ παλιά, στη κοινωνία του Βόλου έμεινε με την ονομασία ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ.

Σήμερα πραγματικά, στη θέση του αεροδρομίου, έχουν γίνει αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι αναψυχής και πρασίνου, ενώ ένα κομμάτι του Α/Δ, το βορειότερο, έχει δοθεί για τη κατασκευή του  περιφερειακού  της πόλεως του Βόλου.

Αν αναλογισθούμε πόσοι, συνάδελφοι πέρασαν από το Α/Δ, από το 1954, μέχρι το 1978 και στα 24-25 ολόκληρα χρόνια έζησαν μέσα στην Ν. Ιωνία και αυτή μέσα τους. Την αγάπησαν και τους αγάπησε.

Και πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ορισμένες αγάπες που όσο καιρός και να περάσει δεν ξεχνιούνται…….

Advertisements
Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Σχολιάστε

3 Σχόλια

 1. Αναδημοσιεύω ένα μέιλ με αναμνήσεις του φίλου Μοσχοτζόπουλου Παναγιώτη, για το Αεροδρόμιο της Ν.Ιωνίας του Βόλου.
  Σε ευχαριστώ φίλε Παναγιώτη!!!

  Καλησπέρα σας από το Βόλο
  Θα αναφερθώ στο αεροδρόμιο της Ν. Ιωνίας και θα σας μιλήσω για την περίοδο 1965 – 1969 που βρισκόμουν πολύ συχνά εκεί.
  Πιτσιρικάς 12 ετών (γεννήθηκα το 1955), πήγαινα σχεδόν καθημερινά τα καλοκαίρια που δεν είχα σχολείο, γιατί ο πατέρας μου ήταν διοικητής της 763 Αποθήκης Τμηματικών Χορηγήσεων (ΣΕΜ καύσιμα, άλευρα, καυσόξυλα), που ήταν παραδίπλα στον 24 ΛΑΣ. (Μεσολαβούσε το Τάγμα ΜΧΝ). Υποδιοικητής στην 763 ΑΤΧ ήταν ο Λ/Χ ΣΕΜ Μπίκας Δημήτριος, που ήταν συγχρόνως και χειριστής ΕΠΑΡ.
  Ο Μπίκας με έβαλε δύο φορές στην πίσω θέση του ΕΠΑΡ και οι βόλτες πάνω από Βόλο και ανατολικό Πήλιο θα μου μείνουν αξέχαστες. Πήγαινα επίσης και στις νυχτερινές ασκήσεις και κρατούσα ένα πράσινο φανάρι στην κάτω αρχή του διαδρόμου προσγείωσης, σαν ένδειξη ότι ήταν ο διάδρομος ήταν ελεύθερος.
  Εκεί είδα και τα απομεινάρια του ελικοπτέρου του Λ/Χ Βασιλάκου, κλεισμένα σε ένα από τα υπόστεγα στην ανατολική πλευρά του διαδρόμου.
  Τη Μ. Πέμπτη του 1968 (ή 1969), ο Μπίκας με σύστησε στον Auriol, ένα Γάλλο που ήταν διευθυντής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου και είχε ένα πανέμορφο άσπρο τετραθέσιο με μια μπλε γραμμή στην άτρακτο. Το αεροπλάνο ήταν σε υπόστεγο του ΛΑΣ και το ετοίμαζαν για πτήση. Ο Auriol με έβαλε να καθίσω στο μέσο του πίσω καθίσματος και ο ίδιος πιλοτάριζε με συγκυβερνήτη έναν άλλο Γάλλο. Ωραία βόλτα πάνω από το Βόλο. Θυμάμαι ότι πάνω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας στη Ν. Ιωνία έσβησε επίτηδες τον κινητήρα και το κατέβασε χωρίς κινητήρα ωραιότατα, πιθανόν για να εκπαιδεύσει τον άλλο Γάλλο.
  Όταν το 1986 ξαναβρέθηκα (για μόνιμη εγκατάσταση) στο Βόλο, πήγα για να δω τα παλιά λημέρια, αλλά δυστυχώς το αεροδρόμιο είχε γίνει πάρκο. Φυσικά η λόξα μου για τα ΕΠΑΡ συνεχίζεται , σαν ανάμνηση της παιδικής μου ηλικίας, αλλά τώρα σε Microsoft Flight Simulator. Μάλιστα στο FS 2004, το αεροδρόμιο αυτό υπάρχει, δεν το έχουν διαγράψει ακόμη.
  Μοσχοτζόπουλος Παναγιώτης

 2. @ Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ

  Ευχαριστούμε Δημήτρη.

 3. Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ

   /  28 Μαρτίου 2010

  «Ο Δημήτρης Σαμπάνης, το θυμάται, το πρώτο τολλ ως το Κ.Ψ.Μ της Μοίρας….»

  Θυμάμαι, οτι στο ΚΨΜ υπήρχαν διάφορες αφίσσες, αριστερά και δεξιά στους τοιχους. Εκείνη που μου είχε κάνει εντύπωση και την θυμάμαι/εφαρμόζω μέχρι τώρα, είναι η γνωστή με τις τρείς μαϊμούδες και το … «ΒΛΕΠΕ-ΑΚΟΥ-ΣΩΠΑ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: