»ΕΠΙ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΕΙ»

Στην εισαγωγή του κεφαλαίου που ασχολείται με την καταγραφή των προσπαθειών της Α.Σ, για την ασφάλεια των πτήσεων, έγραφα :

Ξεκινώντας αυτές τις νέες σελίδες, για την Ιστορία της Ασφάλειας των πτήσεων, στην Αεροπορία Στρατού, θα προσπαθήσω (πιστεύω με τη βοήθεια και των φίλων του ιστολογίου), να καταγράψω – διαχρονικά – όλες τις προσπάθειες που έγιναν, από τα πιο παλιά χρόνια – για τα οποία σήμερα διαθέτω στοιχεία – μέχρι τις μέρες μας, πάνω στο θέμα της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ.

Το ξεκίνησα διότι είχα στα χέρια μου ένα φωτοαντίγραφο μιας περιοδικής έκδοσης της Διευθύνσεως Πυροβολικού του ΓΕΣ, την ΗΧΩ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ, στην οποία ανακάλυψα τα πρώτα γνωστά (σε μένα τουλάχιστον) γραπτά κείμενα που έχουν σχέση με την Ασφάλεια Πτήσεων.

Αυτό το κείμενο το αναλύσαμε στο σημείωμα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΤΑΣ ΕΠΑΡ.

Πάει καιρός τώρα που ένας σεβαστός και πολύ καλός συνάδελφος, ο Διονύσης Σπαράγγης, απόστρατος τώρα, μου έκανε ένα ΜΟΝΑΚΡΙΒΟ ΔΩΡΟ.

Μου έστειλε (αφού μιλήσαμε ηλεκτρονικά και μετά τηλεφωνικά) , δέκα τεύχη, μιας περιοδικής έκδοσης, ίσως όλα όσα είχε βγάλει η τότε ΔΑΣ, από τον Ιανουάριο 1971 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1974.

Το πρώτο τεύχος της 3μηνιαίας �κδοσης του Αρχηγείου Στρατού υπό την επίβλεψη της ΔΑΣ

Το πρώτο τεύχος της 3μηνιαίας έκδοσης του Αρχηγείου Στρατού υπό την επίβλεψη της ΔΑΣ

Ο τίτλος της έκδοσης είναι ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

asfalia-pthsevn-teyxos-1-jan-1971-page-2

και όπως διαβάζουμε στη δεύτερη σελίδα κάθε τεύχους :

«Η έκδοσις του παρόντος σκοπεί εις την παροχήν πληροφοριών επί γενικών θεμάτων σχετιζομένων με την ασφαλειαν πτήσεων, την πρόληψιν αεροπορικών ατυχημάτων, εκπαίδευσιν, συντήρησιν κ.λ.π. Είναι επίσημος τριμηνιαία έκδοσις του ΑΣ υπό την επίβλεψιν της Δ/ΣΕΩΣ ΑΕΡ. ΣΤΡΑΤΟΥ. Γίνονται δεκτά άρθρα, φωτογραφίαι, κρίσεις, απόψεις και γενικώς θέματα ενδιαφέροντα την Αεροπορίαν Στρατού..»

Το θεωρώ ΜΟΝΑΚΡΙΒΟ ΔΩΡΟ, γιατί σελιδομετρώντας τα, διαπιστώνει κανείς ότι είναι άξια προσοχής όλα όσα γράφονται στα 10 αυτά τεύχη και γιατί διαβάζοντάς τα νομίζω ότι κάποιος μπορεί να «μπει» στο πνεύμα των προκατόχων μας και  στις αγωνίες της ΔΑΣ του ΓΕΣ (τότε Αρχηγείο Στρατού).

Ήρθε η στιγμή, που πιστεύω ότι  πρέπει να «ανεβάσω» – ότι είναι χρήσιμο για μας σήμερα – ή τουλάχιστον τα εξώφυλλα και μερικές φωτογραφίες,  έστω και σε ασπρόμαυρη έκδοση, γιατί το να διαβάζει κανείς την ιστορία του, είναι γνώση και επίγνωση.

Από το πρώτο λοιπόν τεύχος, αυτό του Ιανουαρίου 1971, θα ξεχωρίσω το άρθρο του τότε Διευθυντή της ΔΑΣ, Ανχη (ΠΒ) Βασιλείου Γιαννόπουλου, με τίτλο

ΕΠΙ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΕΙ

Τεύχος 1ο Ιανουάριος 1971 σελ. 5η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

Τεύχος 1ο Ιανουάριος 1971 σελ. 5η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

Τεύχος 1ο, Ιανουάριος 1971, σελ. 6η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

Τεύχος 1ο, Ιανουάριος 1971, σελ. 6η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

Σας προσκαλώ να διαβάσετε το ΣΚΟΠΟ του περιοδικού καθώς και σε ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ και θα καταλήξω με τις σοφές σκέψεις του κ. Γιαννόπουλου,

…….Με την πεποίθησιν της πλήρους κατανοήσεως του ζωτικού τούτου θέματος (σ.σ της Ασφ. Πτήσεων)……η παρούσα έκδοσις……θα αποτελέσουν την απαρχήν ….διαφυλάξεως ανθρωπίνων ζωών…….., έχοντες επί πλέον υπ΄όψιν μας ότι:

  • Τα ατυχήματα δεν συμβαίνουν αλλά προκαλούνται και ως εκ τούτου είναι δυνατόν να προληφθούν.
  • Εν Ειρήνη, ουδέποτε προηγείται η εκτέλεσις μιας αποστολής είς βάρος της Ασφαλείας των πτήσεων…….

Σχολιάστε

3 Σχόλια

  1. @ Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ

    χα…χα….χα

  2. Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ

     /  25 Νοεμβρίου 2008

    Είναι ενα απο τα τεύχη που έχω και εγώ στα αρχεία μου… Ποιά είναι η κατάσταση της «σήμερον»? Εκδόσεις, συχνότητα, συντακτικές ομάδες, πηγές…

  1. ΝΕΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ « ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ

Σχολιάστε