Η ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣ 315 και ΕΣ 316

Από καιρό το δουλεύουμε το θέμα των ΠΡΩΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ των δύο νεότερων από τα τρία Aerocommander μας, μιλώ για τα ΕΣ 315 και ΕΣ 316, βέβαια, γιατί όπως θα δούμε στις επόμενες σελίδες γι αυτά τα τόσο αξιόπιστα και αγαπημένα (πιστεύω) για όσους τα πετάξανε, υπήρχε και το πρώτο-πρώτο το ΕΣ 288 το »κοντό» όπως το λέγανε οι παλιοί που ήρθε πρώτο.

Είπα το »δουλεύαμε» αλλά θα πρέπει να πω και ποίοι !!!

Εκτός από την αφεντομουτσουνάρα μου, είναι ο Δημήτρης Σαμπάνης και ο Γ. Μ (αυτός και εαν είναι »τρελός»).

Ο Γ. Μ λοιπόν, μέλος πολλών και αξιόλογων αεροπορικών συλλόγων του εξωτερικού, όπως η AIR BRITAIN και το SCRAMBLE, αντί για κάθισμα στο γραφείο του, έχει ένα κάθισμα LockheedC2 από πολεμικό αεροσκάφος F-104GStarfighter «αυθεντικό αναπαλαιωμένο με πολύ μεράκι» όπως συνηθίζει να λέει.

Για τον Δημήτρη τον Σαμπάνη, δεν θα πω τίποτε, μια που όσοι μας διαβάζετε τον ξέρετε ήδη.

Πίσω στον Γ.Μ, τώρα.

Βλέποντας τη προσπάθεια να βρούμε κάποια άκρη με την Ιστορία των Αεροπορικών μας μέσων και εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του στους παραπάνω συλλόγους, μας έφερε πραγματικούς θησαυρούς για τα ΕΣ 288, ΕΣ 315 και ΕΣ 316 !!!!

Όπως είπαμε και πιο πάνω πρώτα αγοράσθηκε το ΕΣ 288 και μετά, μαζί τα ΕΣ 315 και ΕΣ 316.

Ε εμείς σήμερα θα σας δώσουμε δύο φωτογραφίες των ΕΣ 315 και ΕΣ 316, από το ταξίδι τους από την Αμερική, στην Ελλάδα και μάλιστα από την ημέρα στάθμευσής τους για ανεφοδιασμό, στο Αεροδρόμιο του Prestwick της Σκωτίας.

Όλες οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από τον φίλο του Γ.Μ κύριο Barry Collman expert του Air Britain- Aero Commander

Τώρα μια μικρή παρένθεση για να προσανατολιζόμαστε και να μην χανόμαστε.

Η παρένθεση αφορά το Prestwick.

Αν κάποιος θέλει να δει τα τι και τα που είναι, της πόλης, ας κτυπήσει εδώ.

Αν πάλι θέλει στοιχεία για το Αεροδρόμιο του Prestwick, ας κτυπήσει εδώ και εδώ και αν θέλει να διαβάσει για την Ιστορία του Αεροδρομίου, ας κτυπήσει εδώ.

Γιατί τόση σημασία για πόλη των 15.000 κατοίκων, που απέχει 48 χιλιόμετρα από την Γλασκόβη ;

Ακούστε λοιπόν, γιατί σε ορισμένους εν αποστρατεία συναδέλφους που απευθυνθήκαμε και θα μπορούσαν να μας πουν περισσότερα και από πρώτο χέρι, »φάγαμε πόρτα» και καλά ότι αυτά είναι απόρρητα, Νατοϊκές βάσεις κ.λ.π (και σταματώ εκεί για να μη πω περισσότερα….).

Τέλος πάντων, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Prestwick (κωδικός κατά ΙΑΤΑ ΠΙΚ και κατά ICAO EGPK) λειτουργεί από το 1935. Στα 1952 οι ΗΠΑ άνοιξαν μια Βάση τους εκεί την Military Air Transport Service (MATS) 1631st Air Base Squadron της USAF. H Βάση αυτή έκλεισε στα 1966 και από τότε μέχρι σήμερα στις εγκαταστάσεις της στρατωνίζεται ένα απόσπασμα της 771 Naval Air Squadron Sea Kings την Έρευνα και Διάσωση. Το αεροδρόμιο βέβαια εξακολουθεί να υποδέχεται και να εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό Στρατιωτικών πτήσεων των ΗΠΑ μια και είναι ακόμη η μόνη διατλαντική είσοδος για πτήσεις από την Αμερική-Καναδά για την Ευρώπη.

Σε αυτό το Αεροδρόμιο πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Αγγλία, ο Έλβις Πρίσλεϊ, όταν το στρατιωτικό αεροσκάφος που τον μετέφερε από τις ΗΠΑ στην Γερμανία στα 1960, σταμάτησε για ανεφοδιασμό….

Εάν λοιπόν όλα αυτά που σας έγραψα, για κάποιους εν αποστρατεία συναδέλφους, που τα φέρανε από τις ΗΠΑ – και έχουν θησαυρούς να μας πουν και να καταγράψουμε – είναι …απόρρητα και διστάζουν να μας πουν επώνυμα, ας κάνουν μια επίσκεψη εδώ, εδώ και εδώ να τα διαβάσουν στα Αγγλικά βέβαια……

Τέρμα η παρένθεση, πάμε πάλι στα δικά μας.

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνονται και τα δύο αεροσκάφη και το 315 και το 316. Μάλιστα το 315 έχει το πρόθεμα SX που όλοι μας ξέρουμε ότι είναι το διεθνές πρόθεμα για τα Ελληνικού νηολογίου αεροπορικά μέσα. Το 316 βέβαια δεν έχει κανένα πρόθεμα και είναι και αυτό ένα θέμα προς διερεύνηση.

Φαίνονται φρεσκοβαμμένα με τα χρώματα που τα έχουμε μέχρι και σήμερα (άσπρο και κόκκινο), αν και οι φωτογραφίες είναι μαυρόασπρες.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον κύριο William (»Billie») Tyrie στις 19 Ιουλίου 1969, στο αεροδρόμιο του Prestwick της Σκωτίας και ανήκει στην συλλογή του κυρίου Barry J. Collman, φίλου του δικού μας Γ. Μ

Εδώ πάλι έχουμε μια πιο κοντινή άποψη του 316 (χωρίς πρόθεμα), τραβηγμένη την ίδια μέρα με την πιο πάνω φωτογραφία, δηλαδή στις 19 Ιουλίου 1969 στο αεροδρόμιο του Prestwick της Σκωτίας και ανήκει στην συλλογή του κυρίου Barry J. Collman, φίλου του δικού μας Γ. Μ. Για τον φωτογράφο δεν είναι σίγουρος ο Barry και γι’ αυτό βλέπεται ότι μιλά για δύο ονόματα, τον κύριο William (»Billie») Tyrie ή τον κύριο Jim Guthrie.

Brand New τα ΕΣ 315 και ΕΣ 316. στις 19 Ιουλίου 1969, στο βροχερό και συννεφιασμένο Prestwick της Σκωτίας.

Τριάντα εννέα (39) χρόνια πριν από σήμερα (παρά κάτι – 11- μέρες)…..

Παραμονή του Προφήτη Ηλία….

του »άτυπου» Αγίου Προστάτη μας…..

 

Συνέχεια στο¨: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΕΣ 288 U-9E (AeroCommander 680 F)

Σχολιάστε

Σχολιάστε