Τιμή στον Λγο (ΕΜ) Μελιδονιώτη Περικλή (updated 05 Οκτ 2009)(UPDATED 22 Φεβ 2012)(UPDATED 22 Μαρτ 2022)

Όλη την ευωδιά του δίκταμου και τ’ ανθισμένου ασφόδελου από τις κορυφές του Ψηλορείτη,

δυόσμο και βασιλικό από τις ασπρισμένες γλάστρες των κρητικών σπιτιών  σου φέρνω,

έτσι για να καταλαβαίνουνε στις νέες γειτονιές

πως τώρα περνά ο Αετός τση Κρήτης.

Αγνώστου

 

σάρωση_a_wm

Αντιστράτηγος ε.α (ΕΜ) ΛΟΧΑΓΟΣ (ΕΜ) ΜΕΛΙΔΟΝΙΩΤΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Αντιστράτηγος ε.α (ΕΜ) Λοχαγός (ΕΜ) Μελιδονιώτης Περικλής, γεννήθηκε το 1946 στη Νεάπολη Λασιθίου Κρήτης και ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός Εφοδιασμού Μεταφορών το 1969. Προήχθη μέχρι τον βαθμό του Λοχαγού. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και γραφεία ανάλογα, κάθε φορά, του βαθμού του.

Ευγενική προσφορά του αδελφού του, Νικολάου Μελιδονιώτη.

Σελ 1.   Ευγενική προσφορά του αδελφού του, Νικολάου Μελιδονιώτη.

Ευγενική προσφορά του αδελφού του, Νικολάου Μελιδονιώτη.

Σελ 2.   Ευγενική προσφορά του αδελφού του, Νικολάου Μελιδονιώτη.

Πρόσφατα – 15 Ιουνίου 2009 – μετά από πρόταση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και στη συνέχεια προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, του απενεμήθει ο βαθμός του Αντιστρατήγου ε.α (ΕΜ), της απονομής λογιζομένης από 26/11/1975 ημερομηνία  προηγουμένη του θανάτου του. (updated 11 Σεπ 2009)

Φοίτησε σε:

Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Αθηνών.

Σχολή Αξιωματικών Εφοδιασμού – Μεταφορών στο ΚΕΕΜ.

Σχολείο Μηχανοδηγήσεως του ΚΕΕΜ.

Σχολή Αεροπορίας Στρατού στο τμήμα Α/φων Σταθερών Πτερύγων, από όπου αποφοίτησε στις 20-Ιουλίου 1974.

Τιμήθηκε με :

Μετάλλιο Ευδοκίμου Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως

Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως

Δίπλωμα Διάκρισης στη θεωρητική εκπαίδευση στη ΣΣΕ.

ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και το Εξατάξιο Γυμνάσιο της Νεάπολης, από το οποίο απεφοίτησε το έτος 1964.

Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε), εισήχθη το έτος 1965, ως 1ος στα Σώματα (Αρχηγός) και απεφοίτησε 1ος (στα Σώματα), το έτος 1969.

Το αριστεύειν που σηματοδότησε την εισαγωγή και την αποφοίτηση του στη Σ.Σ.Ε, έλαμψε ως «αιέν αριστεύειν» καθ’ όλη την πορεία του Περικλή Μελιδονιώτη στον επαγγελματικό βίο.

Ομοίως στον αθλητικό στίβο: Ανακηρύχτηκε οκτώ φορές 1ος νικητής ως δρομέας ταχύτητας και ως άλτης σε ενδοσχολικούς, νομαρχιακούς και παγκρήτιους αγώνες από το 1962 έως το 1964. Έλαβε δέκα χρυσά μετάλλια και ανακηρύχθηκε δύο φορές 1ος νικητής στα αντίστοιχα αγωνίσματα της Σ.Σ.Ε. από το 1966 έως το 1971.

Παράλληλα διέπρεπε ως βασικό στέλεχος της ποδοσφαιρικής ομάδας «Κόροιβος» της Νεάπολης Λασιθίου και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Σ.Σ.Ε. επί τέσσερα έτη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Ο Λοχαγός Μελιδονιώτης Περικλής, χειριστής Α/φων της Αεροπορίας Στρατού, είχε τοποθετηθεί στον 10ο Λόχο Αεροπορίας Στρατού (ΛΑΣ), της Χ Μεραρχίας Πεζικού, που είχε έδρα τη πόλη των Σερρών.

Την 27η Νοεμβρίου 1975, ως κυβερνήτης του, με στοιχεία ΕΣ 304, στρατιωτικού αεροσκάφους μεταφοράς προσωπικού τύπου U-17Α Cessna, απογειώθηκε από τον 10 ΛΑΣ για υπηρεσιακή αποστολή με προορισμό το αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης. Συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν ο Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Κατσαρός-Καραθανάσης Ιωσήφ. Ο σκοπός της πτήσης ήταν η μετακίνηση του Επιτελάρχη της Χ Μεραρχίας Πεζικού, Συνταγματάρχη (ΠΖ)  Μπούρλου Κων/νου, από τις Σέρρες, στην Θεσσαλονίκη.

Το αεροσκάφος προσέκρουσε και συνετρίβη στο έδαφος, ΒΔ του χωρ. Σοχός, στο ύψωμα με την ονομασία Σύνορα, λόγω εισόδου σε πυκνό στρώμα ομίχλης που εμφανίσθηκε αιφνίδια, με αποτέλεσμα να φονευθούν και οι τρεις επιβαίνοντες Αξιωματικοί.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 28 ΝΟΕ 1975 σελ. 1

Το παραπάνω απόκομα μας το βρήκαμε καθ΄υπόδειξη του φίλου των ιστολογίων μας,  Γιάννη Μυλωνά. Αν πάτε δε στην διεύθυνση http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=28&db=11&da=1975 θα μπορέσετε να διαβάσετε το άρθρο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 28 ΝΟΕ 1975 σελ 8

Αν πάτε  στην διεύθυνση http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=28&db=11&da=1975 θα μπορέσετε να διαβάσετε το άρθρο.

ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟ

Το όνομα του Περικλή Μελιδονιώτη (1946-1975), Λοχαγού (ΕΜ) και χειριστή Αεροπορίας Στρατού, Τάξεως 1969 Σ.Σ.Ε., κοσμεί από την 13η Αυγούστου 2008, το Εθνικό Στάδιο της Νεάπολης Λασιθίου.

MELIDO08-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ_tn

Το Δ.Σ του Αθλητικού Συλλόγου Νεαπόλεως Λασιθίου μετά από συνεδρίαση,

Η πρώτη σελίδα της απόφασης του Δ.Σ του Αθλ. Κέντρου. (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νιολάου) (updated 12 Jul 2009)

Η πρώτη σελίδα της απόφασης του Δ.Σ του Αθλ. Κέντρου. (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νιολάου) (updated 12 Jul 2009)

Η δεύτερη σελίδα της απόφασης του Δ.Σ του Αθλ. Κέντρου. (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου)

Η δεύτερη σελίδα της απόφασης του Δ.Σ του Αθλ. Κέντρου. (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου) (updated 12 Jul 2009)

αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στον Δήμο Νεαπόλεως να δοθεί τιμητικά το όνομα του Ήρωα Περικλή Μελιδονιώτη, στο Αθλητικό Κέντρο της πόλης, δίκαια αφού πρώτα ο ίδιος με την παρουσία του κόσμησε όλους τους χώρους όπου θήτευσε.

Την παραπάνω απόφαση ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλ. Συλλόγου κ. Πεδιαδίτης Γρηγόριος, την υπέβαλλε στον Δήμαρχο Νεάπολης με την παρακάτω επιστολή:

Η πρώτη σελίδα τηε επιστολής του Προέδρου του Δ.Σ του Αθλ. Κέντρου. (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου)

Η πρώτη σελίδα της επιστολής του Προέδρου του Δ.Σ του Αθλ. Κέντρου. (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου) (updated 12 Jul 2009)

Η δεύτερη σελίδα της επιστολής του Προέδρου του Δ.Σ του Αθλ. Κέντρου. (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου)

Η δεύτερη σελίδα της επιστολής του Προέδρου του Δ.Σ του Αθλ. Κέντρου. (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου) (updated 12 Jul 2009)

STADIO NEAPOLISa

(Ευχαριστούμε την καθημερινή εφημερίδα του Ν. Λασιθίου, ΑΝΑΤΟΛΗ, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για φωτογραφίες του Α.Κ)

Ο Δήμαρχος και το Δ.Σ. του Δήμου Νεαπόλεως αποδέχθηκαν ομόφωνα την πρόταση του Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου, και υλοποιώντας την, ανέδειξε με πανηγυρικό τρόπο, αξίες πολύτιμες, ελληνικές, ως πρωτεύουσες και με κάθε θυσία διατηρητέες:

  • Την κοινωφελή αξία της παιδείας, οικογενειακής και σχολικής,
  • Την δημιουργική αξία του «αιέν αριστεύειν».
  • Την περικλεή αξία του πρωτεύειν, στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.
  • Την θεραπευτήρια αξία του «νους υγιής εν σώματι υγιεί’’.
  • Την σωτήρια πατρώα αξία του να υπηρετείς με θέρμη την ιδέα της πατρίδας.

123/2008 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ.

Στο παραπάνω αρχείο, φαίνεται η πρωτότυπος απόφαση του Δήμου, σε μορφή pdf.

egkainia_dhmotikoy_stadiou

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (1η και 4η σελίδα) (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (1η και 4η σελίδα) (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου).(updated 12 Jul 2009)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (2η και 3η σελίδα) (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (2η και 3η σελίδα) (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου).(updated 12 Jul 2009)

Στην εκδήλωση παρέστησαν και τίμησαν την σημαντική αυτή τελετή:

Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου κ. Νεκτάριος

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πλακιωτάκης Ιωάννης.

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκης Μιχάλης.

Εκπρόσωπος του Νομάρχη Λασιθίου

Ο Δήμαρχος Νεαπόλεως Λασιθίου κ. Νικ. Καστρινάκης

Δήμαρχοι Κρήτης

Εκπρόσωπος Α/ΓΕΕΘΑ, ο υποναύαρχος Ιωάννης Σβαρνιάς διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων

Εκπρόσωπος Α/ΓΕΣ, ο διοικητής της ΣΕΑΠ Ταξίαρχος Στ. Φραγκούλης

Εκπρόσωπος της Αεροπορίας Στρατού

Εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας Κρήτης

Εκπρόσωποι πολιτικών και υπηρεσιακών φορέων Κρήτης και πλήθος κόσμου.

Μίλησαν δε για τον τιμώμενο Περικλή Μελιδονιώτη:

Ο κ. Υφυπουργός,

Ο Βουλευτής του νομού,

Η εκπρόσωπος του Νομάρχη,

Ο Δήμαρχος Νεαπόλεως,

Οι συμμαθητές του τιμώμενου, Στέφανος Ανδριάνης Αντιστράτηγος ε.α Επίτιμος Διοικητής ΑΣΔΕΝ, και ο Αντιστράτηγος ε.α. Συγκελάκης Γεώργιος.

(updated 12 Jul 2009)

Απόσπασμα του λόγου του Συμμαθητού του Αντιστρατήγου ε.α Συγκελάκη Γεωργίου, που ευγενικά μας παραχώρησε ο γιός του Αλέξανδρος Γ. Συγκελάκης, φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες

Απόσπασμα  λόγου του συμμαθητού του, Αντγου ε.α Συγγελάκη Γεωργίου. Ευγενική παραχώρηση του γιου του Αλέξανδρου Γ. Συγγελάκη.

Απόσπασμα λόγου του συμμαθητού του, Αντγου ε.α Συγκελάκη Γεωργίου. Ευγενική παραχώρηση του γιου του Αλέξανδρου Γ. Συγκελάκη. (updated 27  Jul 2009)

Απόσπασμα λόγου του συμμαθητού του, Αντγου ε.α Συγγελάκη Γεωργίου. Ευγενική παραχώρηση του γιου του Αλέξανδρου Γ. Συγγελάκη.

Απόσπασμα λόγου του συμμαθητού του, Αντγου ε.α Συγκελάκη Γεωργίου. Ευγενική παραχώρηση του γιου του Αλέξανδρου Γ. Συγκελάκη. (updated 27  Jul 2009)

Τέλος, ευχαρίστησε ο αδελφός του Νίκος Μελιδονιώτης Συνταγματάρχης  (ΔΒ) ε.α. (updated 12 Jul 2009)

Πρώτη σελίδα της ευχαριστίρια ομιλίας (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου).

Πρώτη σελίδα της ευχαριστήριας ομιλίας (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου).

Δεύτερη σελίδα της ευχαριστίρια ομιλίας (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου).

Δεύτερη σελίδα της ευχαριστήριας ομιλίας (ευγενική προσφορά του αδελφού του κ. Μελιδονιώτη, Νικολάου).

ο οποίος παρέδωσε στο αθλητικό κέντρο το σπαθί και τα παράσημά του (updated 5  Οκτωβρίου 2009).

MELIDO05-ΤΕΛΕΤΗ ΦΩΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ_tn

MELIDO06-ΦΩΤΟ ΠΜ_tn

MELIDO07-ΜΕΤΑΛΛΙΑ_tn

Αριστερά ο αδελφό; του Ήρωα, Ανχης (ΔΒ)ε.α Μελιδονιώτης Νικόλαος, παραδίδει το Ξίφος του Αντιστρατήγου, στον Πρόεδρο του Α.Κέντρου.

Αριστερά ο αδελφός του Ήρωα, Ανχης (ΔΒ)ε.α Μελιδονιώτης Νικόλαος, παραδίδει το Ξίφος του Αντιστρατήγου ε.α Μελιδονιώτη Περικλή, στον Πρόεδρο του Α.Κέντρου.

Σήμερα, υπάρχει μία ολόκληρη αίθουσα Τιμών, στο Α.Κέντρο στην οποία έχουν αναρτηθεί εκτός από το ξίφος και όλα τα διπλώματα και πτυχία του Αντιστρατήγου ε.α Μελιδονίωτη Περικλή.

MELIDO01-ΞΙΦΟΣ ΦΩΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ_tn

MELIDO02-ΠΤΥΧΙΑ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ 1_tn

MELIDO03-ΠΤΥΧΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ 2_tn

….και την όλη εκδήλωση σφράγισε φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Εθνικής Ενόπλων και της Αθλητικής Ένωσης Νεαπόλεως.

Στις 15 Ιουνίου 2009 – μετά από πρόταση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και στη συνέχεια προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, του απενεμήθει ο βαθμός του Αντιστρατήγου ε.α (ΕΜ), της απονομής λογιζομένης από 26/11/1975 ημερομηνία  προηγουμένη του θανάτου του. (updated 11 Σεπ 2009)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

(updated 12 Jul 2009)

ΕΥΕΛΠΙΣ 1ης ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΛΙΔΟΝΙΏΤΗΣ (φωτογ. 1965)

Στο Καλλιμάρμαρο (1966-1969)

Οι νικητές

Στο Καλλιμάρμαρο μετά την απονομή του πρώτου βραβείου

Τερματίζοντας πρώτος...

σάρωση0004_wm

Με συναθλητές της ομάδας στίβου της ΣΣΕ

Απονομή Διακριτικών Ιπταμένου. 20-7-1974. Α/Δ Αγρινίου.

Μετά την απονομή, με φίλο, Α/Δ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 20-7-1974.

Στον ΠΕΑ του 10ου ΛΑΣ (Σέρρες).

Στον ΠΕΑ του 10ου ΛΑΣ (Σέρρες).

 

——————————————————————————————————————————————————————-

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ – ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Γράφει ο Στέφανος Άτσαλος

(αναδημοσίευση από το σημείωμα ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ )

Πριν από καιρό, όταν ανέβηκε στην ιστοσελίδα η «Ανταπόκριση από Στεφανοβίκειο»  στις 27 Ιουνίου 2008, βλέποντας τις φωτογραφίες του Δημήτρη Σαμπάνη και κοιτάζοντας προσεχτικά, διαπίστωσα ότι ………κάτι έλειπε.

Αυτό που έλειπε ήταν μια κοντινή φωτογραφία με τα ονόματα των πεσόντων.

Ζήτησα λοιπόν από τον αγαπητό Δημήτρη να κάνει μια προσπάθεια και να μου τις στείλει.

Κράτησε την υπόσχεση του και μου έστειλε φωτογραφίες του Ηρώου.

Θεωρώ ότι αυτές οι φωτογραφίες με τα ονόματα αυτών που έπεσαν  σε Διατεταγμένη Υπηρεσία είναι και αποτελούν μέρος της ιστορίας αυτού του Όπλου.

Κάποια ονόματα από αυτά και τα ατυχήματα που έγιναν, τα θυμάμαι.

27 Νοεμβρίου 1975

Μελιδονιώτης-Κατσαρός.

Υπηρετούσαν στον 10ο ΛΑΣ των Σερρών. Την μέρα εκείνη μεταφέροντας με Cessna τον Επιτελάρχη της Χης Μεραρχίας, πετώντας από Σέρρες στο Σέδες, για μια σύσκεψη του επιτελάρχη στο Γ ΣΣ, «μπήκαν» σε ομίχλη και συνετρίβησαν στο βουνό Βερτίσκος. ( αν δεν με απατά το ταλαιπωρημένο μου μυαλό  ο Επιτελάρχης λεγόταν Βοριάς.) (σημ. Army Aviator: Μπούρλος)

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας και ενώ οι αξιωματικοί έφυγαν από την Μονάδα (από τον 23 ΛΑΣ), ο Αξιωματικός Υπηρεσίας,  Ανθυπολοχαγός (ΤΧ)  ή (ΠΒ) Ταμπάκος Χρήστος  (ο πατέρας του Ολυμπιονίκη Ταμπάκου), είδε το  Jeep στην πίστα του 23ου ΛΑΣ στο ΣΕΔΕΣ (σημ. Army Aviator: που περίμενε τον Σχη (ΠΖ)  Μπούρλο Κων/νο )  και πήγε να ρωτήσει αν περιμένει κάποιον. Από τον οδηγό έμαθε ποιον περίμενε και έτσι άρχισε η διαδικασία του ψαξίματος.

Εκείνη την ημέρα ήμουν και εγώ σε αποστολή. Είχα πάει τα αλεξίπτωτα της μονάδας από την Κομοτηνή στην Λάρισα για επιθεώρηση και επέστρεφα.  Πετούσα με το Cessna ΕΣ 307 και το ατύχημα έγινε με Cessna ΕΣ 304.  Πέρασα την Θεσσαλονίκη και στις λίμνες κάλεσα το TOPSY (κωδική ονομασία του ραντάρ). Μόλις ανέφερα Army 307 με ρωτάει ο ελεγκτής «πως είπατε.?.304 ??»

Αφού έγινε η διευκρίνιση ότι δεν είμαι το 304 συνέχισα. Μου ζήτησε επίσης να καλέσω το ΕΣ 304, στην δίκη μας συχνότητα, στην συχνότητα της Μίκρας, του Σέδες………τίποτε.

Πλησιάζοντας την Καβάλα, κάλεσα και ακούω την ίδια ερώτηση «πως είπατε το χαρακτηριστικό ?» Ρώτησα την Καβάλα τι συμβαίνει και μου είπαν……..συνεχίστε. Περνώντας τον Νέστο κάλεσα Κομοτηνή. Πριν ακόμη πάρω ανάσα ο Ανθυπασπιστής που ήταν υπηρεσία με ρώτησε και αυτός για το 304.

«Αμάν με …σκάσατε με το 304, τι συμβαίνει ?….

Έτσι έμαθα τα νέα για το ατύχημα.

Στις 19 Μαρτίου 2022 στο αφιέρωμα μας για τον Λοχαγό (ΕΜ) Μελιδονιώτη Περικλή, ο φίλος του ιστολογίου ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ Spiros Spandagos σχολίασε:

Από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 1971 υπηρέτησα ως Υ.Ε.Α. στην Σχολή Αξιωματικών του Κ.Ε.Ε.Μ. στην Σπάρτη. Είχα την τιμή να υπηρετήσω υπό τας διαταγάς του τότε Ανθυπολοχαγού Ε.Μ. Περικλή Μελιδονιώτη που ήταν ο διμοιρίτης μου. Κατά την αποφοίτηση μου, ο αείμνηστος μου χάρισε μία φωτογραφία του (πορτρέτο). 52 χρόνια από τότε και την έχω ακόμα για να θυμάμαι έναν λεβέντη. Αν θέλετε μπορώ να σας την στείλω.

Και βέβαια του είπαμε ναι !!!!

Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τα λόγια του Σπύρου και την ευχαρίστηση του εμπλουτισμού αυτού του ιστολογίου, με ανεκτίμητα στοιχεία και μαρυρίες.

Σε ευχαριστούμε   Σπύρο !!!

Γράφει ο Spiros Spandagos

Εν συνεχεία της αποδοχής του σχολίου μου στην ιστοσελίδα σας, στέλνω συνημμένως την φωτογραφία του αείμνηστου Περικλή Μελιδονιώτη (1946-1975) όταν υπηρετούσε με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού ως διμοιρίτης – εκπαιδευτής του Λόχου Υ.Ε.Α. στην Σχολή  Αξιωματικών του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού – Μεταφορών (Κ.Ε.Ε.Μ.) 14 χλμ νότια της Σπάρτης.

Με τον άριστο αυτόν νέο αξιωματικό συνδεθήκαμε διά φιλίας λόγω του ότι είμαστε συμπατριώτες (κατάγομαι από το Ρέθυμνο) και συνομήλικοι. Ο χώρος αυτός είναι ελάχιστος για να αναπτύξω έστω και περιληπτικά  τις εξαίρετες αρετές του αείμνηστου Περικλή. Θα πω όμως τα εξής ελάχιστα: Αυστηρός στην εκπαίδευση, πλήρως μεταδοτικός ως προς το θέμα που δίδασκε εκάστοτε, αλλά και πάντα δίκαιος προς του εκπαιδευόμενους.  Ειλικρινής. Μετριόφρων. Αποφασιστικός. Έντιμος.  Εχέμυθος. Κοίταζε τον συνομιλητή στα μάτια. Δεν υπερέβαλε σε συζητήσεις με ανωτέρους και δεν απαξίωνε ποτέ  τους κατωτέρους του. Απέπνεε αυτοπεποίθηση και ήξερε να εμπνέει αισιοδοξία και να ενισχύει το ηθικό όλων μας. Ήταν ένας γνήσιος άνδρας. Ο χαμός του ήταν  μια μεγάλη απώλεια για τον Ελληνικό Στρατό. Αιωνία του η μνήμη. Αθάνατος ! 

Πηγές

1.Εφημερίδα ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ Σεπ 2008.

2. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του αθλητικού κέντρου Νεαπόλεως κ. Γρηγόρης Πεδιαδίτης το στάδιο θα πάρει σε ειδική τελετή το όνομα Περικλής Μελιδονιώτης, λοχαγού Αεροπορίας Στρατούς τάξεως 1969 και στη συνέχεια θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας μεταξύ ομάδας της Εθνικής Ενόπλων Δυνάμεων και της ΑΕ Νεάπολης.

Ο Μελιδονιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νεάπολη. Είχε πάθος με το ποδόσφαιρο από τα παιδικά του χρόνια και έπαιξε στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα της εποχής «Κοροιβος». Παράλληλα διακρίθηκε στο στίβου τόσο σε τοπικό όσο και σε Παγκρήτιο επίπεδο και οι διακρίσεις συνεχίστηκαν και μετά την εισαγωγή του στη Στρατιωτική σχολή Ευελπίδων. Ο Περικλής Μελιδονιώτης, πιλότος της Αεροπορίας Στρατού, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 27 Νοεμβρίου 1975 όταν το στρατιωτικό αεροσκάφος στο οποίο ήταν κυβερνήτης κατέπεσε στην περιοχή Σοχού.

3. Με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε μια τέτοια εκδήλωση, πραγματοποιήθηκαν χθες τα επίσημα εγκαίνια του Αθλητικού Κέντρου Νεάπολης που φέρει το όνομα «Περικλής Μελιδονιώτης», ενός ανθρώπου από τη Νεάπολη που υπηρέτησε τον Ελληνικό στρατό και έχασε την ζωή του το 1975 εν ώρα καθήκοντος.

4. Το αθλητικό κέντρο Νεάπολης θα φέρει πλέον το όνομα «Περικλής Μελιδονιώτης», ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τον Ελληνικό στρατό και έχασε την ζωή του το 1975 εν ώρα καθήκοντος.

5. Προφορική μαρτυρία του Στέφανου Άτσαλου Ν. Υόρκη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεσίστε στο: Τιμή στον Λοχαγό (ΠΒ) Βασιλάκο Χρήστο.

Σχολιάστε

10 Σχόλια

  1. Σ ευχαριστούμε για το σχόλιο. (ΥΓ. Σπανδάγο τι;)

  2. Νίκος Πανταζης

     /  29 Αυγούστου 2022

    Με τον Σπανδάγο βρεθήκαμε μαζί στο ΚΕΕΜ το 1971 ήμουν λίγο παλαιότερος εγώ στην Σχολή ΥΕΑ ειλικρινά μετά τόσα χρόνια εμείς που γνωρίσαμε τον Περικλή αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση για τις τιμές μετά θανάτου στον άξιο και ικανότατο αξιωματικο που υπήρξε διμοιρίτης μας.Εγω είχα προσωπική σχέση μαζί του λόγω του ότι ήμουν τότε αθλητής στιβου και είχαμε συμμετάσχει μαζί σε στρ αγωνες στην Τρίπολη ήταν με όλους φιλικός και δίκαιος. Πάντα όλοι είχαμε μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του Άξιζε όλες τις τιμές που του αποδίδονται φως μετά θάνατο.

  3. @ Spiros Spandagos
    Αγαπητέ μας θα το θέλαμε πολύ να έχουμε τη φωτό που λες, μπορείς να τη στείλεις με κάποιο κείμενο, στο μειλ jhonlost@hotmail.gr

  4. Spiros Spandagos

     /  19 Μαρτίου 2022

    Από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 1971 υπηρέτησα ως Υ.Ε.Α. στην Σχολή Αξιωματικών του Κ.Ε.Ε.Μ. στην Σπάρτη. Είχα την τιμή να υπηρετήσω υπό τας διαταγάς του τότε Ανθυπολοχαγού Ε.Μ. Περικλή Μελιδονιώτη που ήταν ο διμοιρίτης μου. Κατά την αποφοίτηση μου, ο αείμνηστος μου χάρισε μία φωτογραφία του (πορτρέτο). 52 χρόνια από τότε και την έχω ακόμα για να θυμάμαι έναν λεβέντη. Αν θέλετε μπορώ να σας την στείλω.

  5. @ panagiotis

    Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Η διόρθωση έγινε και θα μείνει.

  6. Είχα Δρίτη Δριας Συντηρήσεως στο 3ο ΤΑΣ τον Λγο (ΠΒ) Ταμπάκο Χρήστο.Τον πατέρα του ολυμπιονίκη.

  7. @ panagiotis

    Αγαπητέ μου, έκανα τη συμπλήρωση όπως θα δεις ή είδες στο κείμενο, αλλά αν μπορείς στο μειλ μου δώσε μου κάποια επιπλέον στοιχεία

  8. Επιτρέψτε μου να διορθώσω και κάτι ακόμα. Ο κ. Ταμπάκος ήταν του Πυροβολικού και όχι Τεχνικού.

  9. @ Στεφανος Ατσαλος

    Ναι Στέφανε, μετ΄από τόσα χρόνια…
    Καιρός να τιμήσουμε – σε παγκόσμια κλίμακα – τους Νεκρούς μας.
    Το ότι το πρώτο μας αφιέρωμα, γράφτικε για τον κ. Μελιδονιώτη (που ας σημειωθεί δεν τον πρόλαβα στην Αεροπορία Στρατού), γράφτηκε τυχαία, όταν πέσαν στα χέρια μου κάποια δημοσιεύματα για την ενέργεια του Δήμου Νεαπόλεως Λασιθίου και βέβαια γιατί ήξερα για την αντιπροσωπεία που στείλαμε.
    Αλλά έρχονται και άλλες εκπλήξεις καθότι ο Δημήτρης ο Σαμπάνης (μεγάλο ψαχτίρι, τόχω ξαναγράψει και τόχω ξαναπει), κάτι επιρπρόσθετα στοιχεία έχει βρεί….
    Αναμείνατε στο ακουστικό σας λοιπόν….

  10. Στεφανος Ατσαλος

     /  24 Ιουνίου 2009

    @ Army Aviator.

    Πραγματικα πολυ ομορφο το αφιερωμα . Μετα απο τοσα χρονια μαθαινουμε ακομη περισσοτερες λεπτομερειες για τον Λοχαγο Μελιδονιωτη.

Σχολιάστε