ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ Α.Σ & …ολίγα προσωπικά


Θα σε πάω στα καταγώγια εδώ, και επίτηδες δεν είναι η γυναίκα μου εδώ, για να κινούμαστε πιο ελεύθερα. Γιατί άμα της έλεγα να σε πάω κάτω θα την έπιανε κίτρινος πυρετός. Αυτό τον χάρτη στον χαρίζω και αυτά τα ημερολόγια είναι αυτά που μου έμειναν, τα άλλα μου τα χάσανε. Κοίταξε να δεις, τα περισσότερο πράγματα μου τα έχω πετάξει. Έκλεισα τους διακόπτες. Γιατί έφυγα κατά κάποιο τρόπο με κάποια κακία…

(ψάχνωντας μου δίνει τα έγγραφα από την εκπαίδευσή του σε Μονάδα του Αμερικανικού Στρατού στην Νυρεμβέργη της Γερμανίας)

1445-ito_page1

Είναι πλέον 1984, ο κ. Μπούρμπουλας είναι ήδη Αντισυνταγματάρχης και καλείται με διαταγή της τότε ΜΟΣΒΗΠΕ (Μικτή Ομάδα Στρατιωτικής Βοηθείας Ηωμένων Πολιτειών-Ελλάδος), για εκπαίδευση.

1446-ito_page2

Να παρουσιασθεί στ0 2ο Τεθωρακισμένο Σύνταγμα Αναγνωρίσεως, στην Νυρεμβέργη, για να εκπαιδευθεί στο πεδίο ως εναέριος παρατηρητής, από 27 Ιουνίου 1984 μέχρι 2 Ιουλίου 1984.

1447-ito_page3

1448-ito_page4

Ο Ανχης Μπούρμπουλας, εξουσιοδοτείται με την παρούσα να ίπταται ως συγκυβερνήτης σε Ε/Π UH-1H, με κυβερνήτη Εξεταστή ή Εκπαιδευτή του αμερικανικού στρατού.

Αυτά σε ανάμνηση από την Γερμανία που είχα πάει για δεκαπέντε μέρες μαζί με τον Κώστα τον Σοφό και μείναμε σε Μονάδες της αμερικανικής αεροπορίας στρατού και μας τα δίνανε εκεί. Στα χαρίζω.

Αυτό εδώ, είναι  αναμνηστικό δικό μου, που είναι από το σχολείο ΠΔΟ που έβγαλα με τον Αθανάσαινα στην Αμερική…

1435-cpt_bourboulas_01

1436-cpt_bourboulas_02

Α, δεν σου είπα από τις δύσκολες στιγμές…

«Graduation» λέει εδώ πέρα, «39h30 Capt. Bourboulas» . Αυτό είναι το πρωτότυπο που ετηρείτω στον πίνακα του αρχιεκπαιδευτού του τμήματος οργάνων. Όταν έφευγα το έκοψε και μου το έδωσε με τις ευχές του. Και έχει και το τι βαθμούς έπαιρνα «Α, Β, Β, Β, Α, Β, C…». Τι έπαθα σ’ αυτό;  Θα σου που τι έπαθα. Λοιπόν τι έπαθα στο  τμήμα οργάνων γιατί πολλές φορές και η τυπικότητα των Αμερικανών είναι εξωπραγματική.

Ήταν Παρασκευή και Σάββατο ήταν το Graduation Date. 10 η ώρα ήταν η τελετή του Graduation και φεύγαμε. Την επόμενη μέρα μπαίναμε στο αεροπλάνο και φεύγαμε για Ελλάδα. Ήταν Παρασκευή και το τμήμα μου πετούσε βράδυ. Και εκείνο το βράδυ είχαν ανοίξει οι ουρανοί και ρίχνανε. Έπρεπε τώρα  να κάνουμε την εξέταση με τον εξεταστή και έπρεπε να κάνουμε en route πορεία, να κάνουμε προσέγγιση VOR, προσέγγιση GCA, προσέγγιση ILS και προσέγγιση NDB, ραδιοπυξίδα. Το αεροδρόμιο που…το LOW  διέθετε μόνο ραδιοπυξίδα. Επομένως έπρεπε να σηκωθούμε, φτιάξαμε το ταξίδι, πηγαίναμε σ’ ένα μέρος Troy το λέγανε, που θα πηγαίναμε, θα κάναμε καθ οδόν στα ενδιάμεσα αεροδρόμιο τις προσεγγίσεις αυτές και θα γυρίζαμε και η τελική προσέγγιση θα ήταν NDB στο LOW και εκεί θα τελειώναμε. Ξεκινάμε που λες, φτάνουμε στον τελικό προορισμό στο απόμακρο σημείο που ήταν η προσέγγιση VOR, κάνουμε την προσέγγιση, δεν προσγειωνόμαστε, κάναμε την προσέγγιση και αφού φθάναμε στο ύψος της αιώρησης φεύγαμε πάλι. Αφού λοιπόν κάναμε την προσέγγιση VOR μας ενημερώνει ο πύργος ότι από το Fort Rucker, τον τελικό προορισμό και από εκεί που ξεκινήσαμε, μας ενημερώνει ότι ο καιρός κλείνει κάτω των ελάχιστων, «Below minimums».  Οπότε, τρεχάτε ποδαράκια μου να μην σας χέσει ο κώλος, που λένε. Και ερχόμασταν γρήγορα γρήγορα τώρα για να προσγειωθούμε, είχαμε κάνει τα GCA και όλα αυτά να πούμε, να προσγειωθούμε στο LOW με NDB. Αλλά ο καιρός έκλεινε. Φτάνουμε στο αεροδρόμιο, ο πύργος του LOW λέει αποκλείεται τα ελάχιστα είναι κάτω των προβλεπόμενων ορίων για NDB, επομένως έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε GCA. Πάλι, ενώ το είχα κάνει το GCA έπρεπε να ξανακάνω GCA. Να μην στα πολυλογώ προείχε η ζωή μας. Οπότε κάνουμε πάλι GCA και κατεβαίνουμε. Μου λέει ο εξεταστής « Έκανες τα τρία,  το NDB δεν το έκανες, πρέπει να επαναληφθεί». Του λέω εδώ πρέπει να φύγω, μεθαύριο φεύγω μας έχουν βγάλει τα travel notes να φύγουμε. Λέει εγώ δεν ξέρω. Όπως σου είπα, αυτοί οι εξεταστές δεν ήταν από τα τμήματα. Εν τω μεταξύ όλοι οι άλλοι είχαν τελειώσει, είχαν φύγει όταν έφτασα και ήταν ο κακομοίρης ο αρχιεκπαιδευτής και περίμενε. Δύο τρεις η ώρα νύχτα ήταν, και να ρίχνει κι εγώ δεν ξέρω τι. Μπήκα εγώ με σκυμμένο το κεφάλι, μου λέει « τι έγινε;». Του λέω « ένταξη πήγαμε και τα λοιπά, αλλά έτσι και έτσι, δεν έκανα NDB διότι έχει κλείσει ο καιρός, κατεβήκαμε με GCA και ο εξεταστής είπε ότι…». Λέει: «Don’t worry». Την επόμενη μέρα το πρωί με πήραν τηλέφωνο στο δωμάτιό μου, μου λένε «στις δέκα η ώρα να είσαι στο Graduation Day και όλα είναι εντάξει». Και έτσι, ξέρεις τι μανίκι ήταν αυτό; Μεγάλο πρόβλημα. Και έτσι τη γλίτωσα που λες…

Συντάκτης: Δημήτριος Σαμπάνης

τέλος 8ης σελίδας

Σελίδες: 1 2
Σχολιάστε

10 Σχόλια

  1. ΑΦΗΓΗΣΙΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΕΝ ΣΧΕΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑΝ ΤΗΣ 8ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥΙ970 Ο Χειριστης του Προεδρικου Ελικοπτερου,Ταγματαρχης του Ελληνικου Στρατου Ζαχαριας Παπαδογιαννης,διηγηθηκε ως εξης την δολοφονικη αποπειρα εναντιον του Προεδρου Μακαριου, στις 8 Μαρτιου1970.
    σημείωση Army Aviator
    Λόγω του ιδιαιτέρως εξαιρετικού της αφηγήσεως, αυτή θα προστεθεί σε ιδιαίτερη σελίδα στο αφιέρωμα που έχω για τον Τχη ε.α (ΠΒ) Παπαδογιάννη Ζαχαρία

  2. @ Στεφανος

    ΟΚ Στέφανε, θα δούμε τι και πως θα το χειρισθούμε το θέμα αυτό. Καλό weekend.

  3. Στεφανος Ατσαλος

     /  11 Δεκεμβρίου 2008

    Καλησπερα σας.

    Μακαρι να μπορουσα να βοηθησω αλλα δεν εχω καποιον.Ο κ. Μπουρμπουλας η καποιοι που το 1970 ηταν κοντα του (αξιωματικους εννοω) η καποιος της σειρας του.

    Μαλλον ο Δημητρης θα το ξετυλιξει το κουβαρι παλι.

  4. @ Δημήτρης
    @ Στέφανος

    Έχετε απόλυτο δίκαιο ότι πρέπει να δούμε τη περίπτωση του κ. Παπαδογιάννη πολύ σοβαρά. Ανεκτίμητες οι πηγές που δίνετε, έχω και γώ τον ατομικό του φάκελλο, να δούμε πότε θα κάτσω να ανεβάσω κάτι.
    Σας ευχαριστώ και πάλι.
    Ειδικά εσύ Στέφανε που είσαι και πιο παλιός αν έχεις και καμμιά ιδέα ποιανού τη πόρτα να χτυπήσουμε, καλοδεχούμενη.

  5. Δ.ΣΑΜΠΑΝΗΣ

     /  11 Δεκεμβρίου 2008

    Και αυτό :

    http://www.hri.org/E/1997/97-04-23.dir/keimena/greece/greece1.htm

    «Στις 8 Mαρτίου 1970 άνθρωποι του Γιωρκάτζη πυροβολούν το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχιεπίσκοπο από τη Λευκωσία στη Mονή Mαχαιρά. Ο Mακάριος σώζεται. Tη ζωή του την οφείλει στους επιδέξιους χειρισμούς του Eλλαδίτη χειριστή του ελικοπτέρου, Zαχαρία Παπαδογιάννη, ο οποίος, αν και βαριά τραυματισμένος, κατόρθωσε να προσγειωθεί με ασφάλεια.»

  6. Δ.ΣΑΜΠΑΝΗΣ

     /  11 Δεκεμβρίου 2008

    Απο τo ιστολόγιο :

    http://phivosnicolaides.blogspot.com/2008/09/1970.html

    «Στις 8 Μαρτίου 1970 στον περίβολο της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του Μακαρίου, ο οποίος επέβαινε ελικοπτέρου, που θα τον μετέφερε στην ιερά Μονή Μαχαιρά για το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.
    Μόλις το ελικόπτερο απογειώθηκε, χτυπήθηκε από ομάδα ενόπλων που καραδοκούσαν στην ταράτσα του Παγκυπρίου Γυμνασίου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αρχιεπισκοπή.
    Ο Μακάριος δεν έπαθε τίποτε, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά ο Έλληνας ταγματάρχης Ζαχαρίας Παπαδογιάννης, χειριστής του ελικοπτέρου, ο οποίος κατόρθωσε να το προσγειώσει σε οικόπεδο κοντά στην Αρχιεπισκοπή.»

  7. Στεφανος Ατσαλος

     /  10 Δεκεμβρίου 2008

    @Δημητρη

    Πραγματι ,μια προσπαθεια για τον εν λογω χειριστη ισως και καποια φωτογραφικα ντοκουμεντα μπορει να υπαρχουν….. καπου.

    Πραγματικα πρεπει το ονομα του να το γραφουμε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γραμματα.

    Ηταν ενας πραος ανθρωπος που μιλουσε χαμηλοφωνα και τον κοιταγες στα ματια σκεφτομενος το περιστατικο και το τι ειδαν τα ματια του εκεινες τις ωρες.

    Υπεφερε ομως………λεπτομερειες δεν γραφονται σε ιστολογιο.

  8. Δ.ΣΑΜΠΑΝΗΣ

     /  10 Δεκεμβρίου 2008

    @ Στέφανος

    Το θυμάμαι σαν να ήταν τώρα, το απόγευμα εκείνης της ημέρα που ήρθε ο πατέρας μου στο σπίτι στεναχωρημένος και μας ανακοίνωσε το γεγονός.

    Εύχομαι και ελπίζω να κατορθώσω να βρώ καποιο μέλος της οικογένειάς του μήπως μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία για τον συγκεκριμμένο ΑΕΡΟΠΟΡΟ μας.

  9. Στεφανος Ατσαλος

     /  10 Δεκεμβρίου 2008

    Περισσοτερα για τον Τχη Παπαδογιαννη

    http://www.ekdoseismeta.com/Issues/nov08/prodotikes_anoitologies_ethnokapilwn.doc

    http://www.anorthosisfc.com/historyevents.php?EventID=28

    Αυτην την σελιδα δεν μπορω να την διαβασω εγω, ισως μπορειτε εσεις, λογω γραμματοσειρας.

    http://www.hri.org/E/1997/97-04-23.dir/keimena/greece/greece1.htm

  10. Στεφανος Ατσαλος

     /  10 Δεκεμβρίου 2008

    @ Δημητρη γεια σου.

    Μια και γινεται καταγραφη ιστοριας διαβαζοντας το ονομα του Παπαδογιαννη Ζαχαρια θα ηθελα να πω οτι ηταν ο χειριστης του Αρχιεπισκοπου Μακαριου. Οι παλιοι που θυμουνται τα γεγονοτα του 70 στην Κυπρο θα γνωριζουν σιγουρα την πτωση του ελικοπτερου…το ριξανε δηλαδη. Το ελικοπτερο επεσε και μπαταρισε απο την πλευρα του χειριστη και χυνοταν το καυσιμο.Ο χειριστης τραυματισμενος σοβαρα δεν μπορουσε να βγει. Ο Αρχιεπισκοπος απομακρυνομενος απο το ελικοπτερο γυρισε και ειδε τον χειριστη πεσμενο στο εδαφος μεσα στα καυσιμα. Ετρεξε και τον τραβηξε μακρυα σε αποσταση ασφαλειας και τοτε ο χειριστης απευθυνομενος στον Μακαριο του λεει…….Φυγετε εσεις να σωθειτε και αφηστε με εμενα.Ειχε το κουραγιο με το δεξι χερι να ανοιξει την πορτα, διοτι ηταν τραυματισμενος αριστερα, και αφησε το σωμα του να πεσει στο εδαφος.
    Ειχα τη τυχη να τον γνωρισω στο αεροδρομιο Καβαλας οταν μετα την συνταξη του εργαστηκε στην ΥΠΑ. Εμεινε πολλους μηνες σε νοσοκομειο της Αγγλιας με παμπολα ραματα στα εντερα που εγιναν κοματια απο την σφαιρα.
    Νομιζω οτι δεν ειναι πλεον μαζι μας.

Σχολιάστε