« Έτσι ξεκινήσαμε…»

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ (ΠΒ) ε.α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

(συνέντευξη στον Δ. Σαμπάνη)

1570 A - ΕΠ_PILOT_NR_tn

« Η μνήμη μου δεν είναι τόσο δυνατή, δεν θυμάμαι χρονολογίες, μου είναι δύσκολο. Γενικά όμως νομίζω ότι μπορώ σου πω πολλά πράγματα. Ότι μπορώ θα σου πω.»

«Στη διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού πήγες; Δεν σε βοήθησαν;»

«Για τη Σχολή εγώ έκανα την αναγνώριση χώρου.»

(σ.σ. εννοεί την αναγνώριση της περιοχής Στεφανοβικείου).

Αυτά ήταν και τα πρώτα λόγια της συνάντησής μας.

Ποτέ αποστρατευτήκατε και με ποιο βαθμό;

Αποστρατευτικό βαθμό του Υποστρατήγου και αποστρατεύτηκα το 1976. Εγώ ήμουνα της πρώτης σειράς, με άλλους 7 οι οποίοι ήταν:

1584 - 1Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ & BLACK 823 L18B_tn

Από αριστερά προς τα δεξιά είμαστε οι :

Ζαρκάδης Νικόλαος, Κολοβός Ιωάννης, Καρδάμης Γεώργιος, Ράγκος Βασίλειος, Παναγιωτάκης Ελευθέριος,  Χήνας Γεώργιος, Αγγελόπουλος Νικόλαος και Φούντης Ιωάννης.

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η πρώτη σειρά; Από την ιστορία ξέρουμε ότι ο κ. Δημουλίτσας Ανδρέας, είχε πάει και είχε εκπαιδευτεί στην Αγγλία.

Ήμασταν στο αμερικανικό σύστημα τότε, δηλαδή αμερικανικά όπλα, αμερικανικά όλα. Ήρθε νόμος να δημιουργηθεί Αεροπορία Στρατού, τότε τα έλεγαν Εναέρια Παρατηρητήρια (ΕΠΑΡ) και ανήκαν στο Πυροβολικό.

(Υπ’αριθ. 4013/6660/28-12-49 Δ.Υ.Α. «Υποχρεώσεις της ΕΒΑ και του Στρατού Ξηράς δια την συγκρότηση του Σμήνους ΕΠΑΡ»,

Υπ’αριθ. 5256/640/15- 3- 50 Δ.Υ.Α. «Συγκρότησης Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ιης Σειράς Χειριστών Αξκών Στρατού ΚΕΧΑΣ» και

Υπ’αριθ 2908/5341/21-8-50 και Ε 1742/600/10-10-50 Δ.Υ.Α. «περί εκπαιδεύσεως Ιης Σειράς Χειριστών Αξκών Στρατού L18»).

Δηλαδή αντί ο παρατηρητής του Πυροβολικού να είναι μπροστά σε ένα ύψωμα, πήγαινε πάνω, ψηλά όπου ήθελε και έβλεπε καλά το στόχο και διόρθωνε τα βλήματα ώστε να πέσουν πάνω στο στόχο. Γι’ αυτή τη δουλειά ξεκίνησε και συν το χρόνο αυξανόταν τα μέσα, αυξανόταν οι αποστολές και τελικά έφτασε στο σημείο που είναι τώρα, δηλαδή η Αεροπορία Στρατού. Στην αρχή ήταν Μοίρες, ήταν Ουλαμοί, με μια Σχολή στα Μέγαρα, εκεί στην Πάχη και μετά έγινε σιγά σιγά αυτό που είναι τώρα.

Η πρώτη επιλογή πώς έγινε; Γιατί ουσιαστικά είστε η πρώτη φουρνιά.

Ήρθε διαταγή στις Μονάδες από το Γενικό Επιτελείο ότι όσοι Πυροβολητές ήταν από το βαθμό του Υπολοχαγού και κάτω να υποβάλλουν αιτήσεις για να γίνουν πιλότοι. Ο Ζαρκάδης που ήταν Λοχαγός δεν ξέρω πως ήρθε, αυτή τη λεπτομέρεια δεν τη θυμάμαι. Έκανα κι εγώ και άλλοι πολλοί, πήγαμε στο Τατόι, μας εκπαίδευσαν, εκπαιδευτές αεροπόροι της Πολεμικής Αεροπορίας (τότε γνωστή σαν ΕΒΑ, Ελληνική Βασιλική Αεροπορία).

1593 - ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΤΑΤΟΙ_tnΣτο Τατόι με τον Διοικητή της Σχολής καθήμενο και άλλους εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές της ΕΒΑ, ο κ. Παναγιωτάκης ακριβώς από πάνω του με το μουστάκι.

Σε τι αεροσκάφη εκπαιδευτήκατε;

Moth. Για πέντε μήνες η εκπαίδευση γινόταν στο Τατόι.

Το Tiger Moth το διπλάνο;

Ναι. Έχω δω μια-δυό φωτογραφίες.

1557 - Tiger Moth- PANAGIOTAKIS 01_tn

1558 - Tiger Moth- PANAGIOTAKIS 02_tn

Άρα εκπαιδευόσασταν σε αυτά.

Ναι και μετά πηγαίναμε στα Auster.

1η Εκπ. Σειρά στα Auster.

1η Εκπ. Σειρά στα Auster.

Από αριστερά προς τα δεξιά και με την φορά των δεικτών ρολογιού, οι Αγγελόπουλος, Παναγιωτάκης, Φούντης και Κολοβός (με την πλάτη).

Αυτό έγινε τον έκτο μήνα της εκπαίδευσης αλλά σαν αεροδρόμιο εκπαίδευσης είχαμε την Ελευσίνα.

1591 - ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΕΒΑ & ΑΜΕΡ & SPITFIRET_tn

ΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ από Α προς τα Δ: οι Τρύμπος Φοίβος (ΕΒΑ), Κολοβός Ιωάννης, Ζαρκάδης Νικόλαος, άγνωστος ΕΒΑ, Φούντης Ιωάννης, Ράγκος Βασίλειος, άγνωστος ΕΒΑ.

ΚΑΤΩ ΣΕΙΡΑ από Α προς τα Δ: οι Χήνας Γεώργιος, Ernest Charles US Army, Αγγελόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτάκης Ελευθέριος.

(σ. Δ. Σαμπάνη: Στο background φαίνεται ένα αεροσκάφος Spitfire)

Εκεί έγινε και η απονομή των πτυχίων παρουσία του Αρχηγού της ΕΒΑ Υποπτεράρχου Κελαϊδή Εμμανουήλ.

1594 - ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ 1ΗΣ ΣΕΙΡΑΣ_tn

ΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ από Α προς τα Δ οι: 2ος Τρύμπος Φοίβος ΕΒΑ, 5ος Ernest Charles US Army-Επόπτης Εκπαίδευσης, 7ος Υποπτέραρχος Κελαϊδής-Αρχηγός ΕΒΑ, 8ος Στρατηγός Jekins (?) Αρχηγός Αμερ. Αποστολής, 9ος εκπρόσωπος ΓΕΣ;

ΚΑΤΩ ΣΕΙΡΑ από Α προς τα Δ οι : 2ος Ράγκος, 3ος Καρδάμης, 4ος Κολοβός, 5ος Παναγιωτάκης, 6ος Χήνας, 7ος Φούντης, 8ος Αγγελόπουλος, 9ος Ζαρκάδης.

Η διαταγή απονομής

1502 - ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΤΥΧΙΩΝ 1ΗΣ ΣΕΙΡΑΣ_tn

και ο τύπος της εποχής

1500 - PRESS ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥΣ_tn

1501 - PRESS ΧΕΙΡΙΣΤΑΙ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ_tn

1586 - ΑΠΟΝΟΜΗ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ_FRONT_tn

Στη φωτογραφία φαίνεται ο τότε Αρχηγός της ΕΒΑ Υποπτέραρχός Εμμανούηλ Κελαϊδής, να απονέμει τα διπλώματα και διακριτικά ιπταμένου.

Σημ. Army Aviator

kelaidis

IMG_6386

Ο Εμμανουήλ Κελαϊδής διετέλεσε από το 1950 – 1955 Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του η Πολεμική Αεροπορία ανασυγκροτήθηκε, εκσυγχρονίστηκε και προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στην οποία το 1952 εισήλθε η Ελλάδα.

Πηγή http://www.mod.mil.gr/Pages/ViewPressObject.asp?HyperLinkID=4&MainLinkID=124&ObjectID=3451

Ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πραγματοποίησε τη Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου πτέραρχου Εμμανουήλ Κελαϊδή, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην προσφορά και στο έργο του Πτέρερχου Κελαιδή και πρόσθεσε ότι: «Η πολιτεία εκτίμησε τα προσόντα και τις υπηρεσίες του Εμμανουήλ Κελαϊδή και τον ανέβασε στην κορυφή της ιεραρχίας. Ο ίδιος πάντα εκτελούσε το καθήκον του και παρέμεινε αφοσιωμένος σε αυτό και στην ειρήνη και στον πόλεμο.»

Πηγή http://www.mod.mil.gr/Pages/ViewPressObject.asp?HyperLinkID=4&MainLinkID=124&ObjectID=3452

ΤΕΛΟΣ 2ης ΣΕΛΙΔΑΣ

Συνέχισε στη σελίδα 3

Σχολιάστε

1 σχόλιο

  1. Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ

     /  29 Ιουνίου 2009

    Σημ.1: Στη φωτό με τους χειριστές της 1ης Σειράς, φαίνονται ακριβώς πίσω τους τα πρώτα Piper L-18B, όπου φαίνεται καθαρά η ξύλινη έλικα που είχαν (και με call sign σε μαύρο χρώμα) και σε δεύτερο πλάνο Α/φη Douglas C-47 Dakota/Skytrain, όλα στο Α/δ Ελευσίνας.

    Σημ.2: Οπως αναγράφεται και στο απόκομμα του τύπου της εποχής, η φωτο με την τιμητική απονομή της Ελληνικής Πουλάδας σε αμερικανό αξιωματούχο, είναι αυτή στον Τχη Ernest Charles, Επόπτου της συγκεκριμμένης εκπαίδευσης, ήδη ιπτάμενο στις τάξεις του Αμερ.Στρατού.

Σχολιάστε