ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΧΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ (LGMG)

Μεγάλη η ιστορία του… ακόμη μεγαλύτερη η σημασία του για μας το προσωπικό, το πριν, το τώρα, το μετά της Αεροπορίας Στρατού..

Μεγάλη και η διαμάχη του ποιος θα επικρατήσει τελικά και στις εκτάσεις του Α/Δ, αλλά και στην παρακείμενη Ζώνη Ρίψεως (ΖΡ) Αλεξιπτωτιστών.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΧΗ ΜΕΓΑΡΩΝ

Παλιά φωτό των Μεγάρν του 1900, προφανώς τραβηγμένη από τον χώρο του Α/Δ-ΖΡ.

Παλιά φωτό των Μεγάρν του 1900, προφανώς τραβηγμένη από τον χώρο του Α/Δ-ΖΡ. Πηγή εδώ

Παρά τον ανταγωνισμό με την Αθήνα και την Κόρινθο, από τον 6ο μέχρι και τον 4ο αιώνα. π.Χ., τα Μέγαρα γνωρίζουν την περίοδο ακμής τους. Ιδιαίτερη άνθηση είχαν οι τέχνες και τα γράμματα με προσωπικότητες όπως ο μηχανικός Ευπαλίνος, ο ποιητής Θέογνις, ο κωμωδιογράφος Σουσαρίων, ο γλύπτης Θεόκοσμος, ο ιατρός και δάσκαλος του Ιπποκράτη, Ηρόδικος, ο μαθητής του Σωκράτη και ιδρυτής της Μεγαρικής Σχολής Φιλοσοφίας, Ευκλείδης (450 – 380 π.χ.) κ.α. Μετά τον Ευκλείδη στη Μεγαρική Σχολή με τους κυνικούς (Στίλπων, κ.α.) αναπτύχθηκε μια παιγνιώδης αντίληψη της φιλοσοφίας καθώς και η φήμη ότι οι Μεγαρείς «κτίζουν σπίτια σαν να μην πρόκειται να πεθάνουν ποτέ και τρώνε σαν να είναι το τελευταίο τους γεύμα».

Η ΠΑΧΗ κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Νισαία και είναι το επίνειο των Μεγάρων στον Σαρωνικό.

Η ΠΑΧΗ, όπως φαίνεται από το λόφο του Αγ. Γεωργίου, νοτίως του Α/Δ.

Η ΠΑΧΗ, όπως φαίνεται από το λόφο του Αγ. Γεωργίου, νοτίως του Α/Δ.

Η Πάχη αποτελεί ένα πολύ όμορφο παραθαλάσσιο οικισμό με μικρό λιμανάκι, παραδοσιακές ψαροταβέρνες και μαγευτική θέα του Σαρωνικού από τον Αι-Γιώργη.

ΠΗΓΗ : ΝΑΔΑ

Για τα Μέγαρα και το επίνειό τους τη Πάχη, πολύ κοντά στην Αθήνα – σε εποχές  που η Αθήνα επεκτεινόταν προς τα ανατολικά και βόρεια και η Κινέττα ήταν….η Μύκονος της εποχής τα δε Μέγαρα, ήταν το μεγάλο κοτέτσι του Λεκανοπεδίου – δεν  έδινε κανείς σημασία, ούτε από πολιτικής και κοινωνικής πλευράς, αλλά ούτε και από γεωστρατηγικής και εννοώ, από τα αρμόδια Υπουργεία…(μαμώ τα υπουργεία μου μαμώ…).

Ο Μεγαρίτικος κόσμος, λίγο δύσκολος στον ‘’χειρισμό’’ του, διακατεχόμενος, κατά γενική παραδοχή, από συναισθήματα φιλίας, κάποιοι όμως – ευτυχώς λίγοι – δημιούργησαν ή προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα. Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε, μικρότητες και προσωπικές φιλοδοξίες τοπικών παραγόντων. Ο πολύς κόσμος μάλλον δεν ασχολείται – πλέον – μια που πάλευε και παλεύει να λύσει τα δικά του προβλήματα…

Η σχέσεις του προσωπικού που υπηρετούσε εκεί, με την τοπική κοινωνία, άλλες φορές πολύ καλές έως άριστες, άλλες φορές άχρωμες και άλλες φορές σε εκρηκτική αναμονή για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, η τοπική κοινωνία ή ο Στρατός….

[Για το τελευταίο, πρόσφατα, η δημιουργία της ΛΑΦΜ (Λέσχη Αξκών Φρουράς Μεγάρων) που γίνεται μέσα στο αεροδρόμιο, προξένησε την οργή του κ. Δημάρχου Μεγαρέων…..!!!! ].

Και στο τέλος περίπου της διαδρομής, από Μέγαρα για Πάχη, το Αεροδρόμιο (σήμερα), παλαιότερα το πρόχειρο αεροδρόμιο, της Πάχης…., το Στρατόπεδο ΚΥΡΙΑΚΟΓΚΩΝΑ.

Ένας χώρος, το »λίκνο» των Ε.ΠΑΡ, της Αεροπορίας Στρατού, του Όπλου, ένας χώρος, που ίδρωσαν πολλοί παλιοί συνάδελφοι, να πετάξουν SOLO, αγάπησαν αλλά και μίσησαν πολλοί, ένας χώρος πάνω στον οποίο »πέχτηκαν» τόσα και τόσα παιχνίδια, δόθηκαν, κερδίθηκαν αλλά χάθηκαν τόσες και τόσες ευκαιρίες….

Ένας χώρος, στον οποίο όλοι εμείς οφείλουμε, κάτι από την ύπαρξή μας, κάτι από τον εαυτό μας, άσχετα αν υπηρετήσαμε ή όχι εκεί μέσα…

Ένας χώρος θα τολμούσα να πω, στρατηγικής σημασίας για τα εθνικά μας σχέδια, που είναι πολύ κοντά στο Α/Δ Ελευσίνας, που γειτνιάζει με τη μοναδική ζώνη ρίψεως στην Ελλάδα, ένας χώρος ‘’φιλέτο’’ για ορισμένος όπως θα δούμε στη συνέχεια, ένας χώρος που για λόγους – κυρίως – πολιτικής εκμετάλλευσης, άλλαξε πολλές φορές χέρια και για τον οποίον πολλοί παλεύουν ακόμη και σήμερα..να πάρουν…..

Αλλά….

…..αλλά – όπως θα δούμε και στη πορεία αυτού του αφιερώματος – από στρατιωτικής απόψεως, ο ενιαίος χώρος της ΖΡ και του Α/Δ είναι αναγνωρισμένος από πολύ παλιά…..και από πολλούς, μόνο που εμείς ειτε δεν το ξέρουμε, είτε το ξεχνάμε επίτηδες…..

…και έτσι λέω να ξεκινήσουμε το ‘’οδοιπορικό’’ μας στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων (LGMG)….…το ελικοδρόμιο που το λένε οι Μεγαρίτες….

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Σχολιάστε

13 Σχόλια

  1. Δείτε το email σας

  2. Ασπασια

     /  29 Ιουλίου 2022

    Καλησπερα σας,
    Ειμαι κατοικος του Ηρεμου Κυματος.

    Θα ηθελα να σας πληροφορησω οτι εδω και αρκετες ηρεμες εχουν καει όλες οι λαμπες της κεραιας που βρσκεται στο τελος του δρομου (στο τελος της χερσονησου).

    Επειδη γινονται συχνα πτησεις και απο εσας αλλα και απο το στρατοπεδο, υπαρχει κινδυνος ατυχηματος τωρα που δεν εχει λαμπες η κεραια. Να σας θυμησω οτι την περιοδο του καλοκαιριου Ηρεμο Κυμα και Αγια Τριαδα εχουν πολυ κοσμο… Θα ηταν κριμα να γινει καποιο ατυχημα.

    Δεν ξερω σε ποια αλλη υπηρεσια θα επρεπε να απευθυνθούμε, δεν ξερουμε που αρκιβως ανηκει (ΕΡΤ τηλεοραση? ραδιοφωνια?).
    Ειπαμε με τους γειτονες να απευθυνθουμε σε εσας μιας και εσεις ξερετε καλυτερα. Μπορειτε παρακαλω να μας βοηθησετε?

    Ευχαριστω

  3. Ευχαριστώ manolis Θα μπεί σε σχετικό για τα Σινούκ αφιέρωμα.

  4. 35 χρονια πριν, προ παραδοσης στον ΕΣ: http://www.aviationphotocompany.com/img/s10/v99/p24878321-3.jpg

  5. @ Eυάγγελος Ιωαννίδης
    Ευχαριστούμε για τα links. Θα δούμε πως θα ενσωματ/ωσουμε τις πληροφορίες σου, στο αφιέρωμα για τοΑ/Δ Μεγάρων. Νάσαι καλά.

  6. Eυάγγελος Ιωαννίδης

     /  10 Μαΐου 2013

    http://www.paradata.org.uk/events/greece-operation-manna
    Όπως θα διαβάσετε στον παραπάνω σύνδεσμο, στα πλαίσια της Επιχείρησης ΜΑΝΝΑ (Operation Manna) του Βρετανικού Στρατού, ένας Λόχος του 4th Para Battalion πραγματοποίησε ρίψη στον χώρο του Α/Δ Μεγάρων και μάλιστα είχε αρκετές απώλειες από τραυματισμούς λόγω των ισχυρών ανέμων. Το βίντεο καταγράφει μάλλον αυτή την ρίψη.
    Φωτογραφίες και εδώ:
    http://www.paradata.org.uk/media/851?mediaSection=Photos

  7. @ Φώτης Δονόπουλος

    Νάσαι καλά Φώτη

  8. Φώτης Δονόπουλος

     /  25 Φεβρουαρίου 2012

    (Ο Μεγαρίτικος κόσμος, λίγο δύσκολος στον ‘’χειρισμό’’ του…
    Η σχέσεις του προσωπικού που υπηρετούσε εκεί, με την τοπική κοινωνία, άλλες φορές πολύ καλές έως άριστες, άλλες φορές άχρωμες…)

    Συμφωνώ απόλυτα με τον παραπάνω σχολιασμό, κι’ εγώ την ίδια αίσθηση είχα τότε το 1971-72, τελικά μετά την κόντρα του κ. Συνταγματάρχη Δκτή με τον κ. Δήμαρχο για την Λέσχη, μετά από τόσα χρόνια φαίνεται πως τίποτα δεν άλλαξε, κατά τα’ άλλα μας φταιν «οι Ξένοι» λυπάμαι πολύ, τι να πω, τι να πω, τα λέει όλα ο μεγάλος μας ποιητής Γ. Σεφέρης
    «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει…»
    Και συνεχίζει ο Σαββόπουλος σ’ ένα από τα τραγούδια του με τον στίχο
    «Γκρέκο μασκαρά…»

    Φώτης Δονόπουλος

  9. Στεφανος Ατσαλος

     /  13 Οκτωβρίου 2009

    @ Army Aviator.

    Για σκεψου το λιγακι… 68 χρονια δεν ειναι και λιγα.

    Οτι ειναι για την ΠΑ το Τατοι και το Σεδες ειναι για την ΑΣ το α/δ Μεγαρων.

  10. @ Στεφανος Ατσαλος

    Welcome

  11. Στεφανος Ατσαλος

     /  29 Σεπτεμβρίου 2009

    Army Aviator
    Ευχαριστω για τις διευκρινησεις.

  12. @ Στεφανος Ατσαλος

    Το περιουσιακό στοιχείο ανήκε και ανήκει στον Στρατό, παραχώρηση για χρήση γίνεται, αλλά όπως καταλαβαίνουμε δε πρόκειται να φύγει κανείς.
    Τον έλεγχο τον έχει η ΥΠΑ, όταν λειτουργεί το Α/Δ για τα αεροπορικά μέσα της Γ.Α, όταν λειτουργεί για μας, έχουμε δικού μας ΕΕΚ

  13. Στεφανος Ατσαλος

     /  29 Σεπτεμβρίου 2009

    Army Aviator.
    Την χρηση του αεροδρομιου την καταλαβα.
    Σαν περιουσιακο στοιχειο που ανηκει ;
    Πoιος εχει τον ελεγχο εναεριας κυκλοφοριας;

Σχολιάστε