Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Α. Σ. – ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΠΑΝΗΣ

Αν επισκεφτείτε τον ιστοχώρο του ΓΕΑ, υπάρχει εκεί η σελίδα Έντυπα, Εκδόσεις και Άρθρα, στην οποία μπορούμε να βρούμε την έκδοση

«Η Πορεία προς την Ενιαία Πολεμική Αεροπορία» που είναι μια επετειακή έκδοση με αφορμή την συμπλήρωση των 80 χρόνων από την ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εκεί μέσα μπορούμε να διαβάσουμε με κάθε λεπτομέρεια, τη συγκρότηση, τα ονόματα τις Μονάδες των δύο Αεροποριών που υπήρχαν από το 1910, μέχρι την ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας, το 1930.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πολύ ωραίο αυτό βιβλίο, το 1911 θεωρείται ως η απαρχή:

«της ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, με την παραγγελία των τεσσάρων πρώτων αεροπλάνων και την έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων αξιωματικών του Στρατού, που δίκαια χαρακτηρίστηκαν ως «οι πατέρες των Ελλήνων αεροπόρων». Έτσι, η βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Πολεμική Αεροπορία στην Ελλάδα τέθηκε στο έτος αυτό, παρ’ ότι πέρασαν αρκετά χρόνια ακόμη για να λάβει ο νεοσύστατος αυτός Κλάδος την τελική του διαμόρφωση.»

Στη περίοδο λοιπόν 1910-1930, υπήρχαν δύο αεροπορίες, η Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού (ΑΥΣ) και το Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα (ΝΑΣ).

Από το 1930 και μετά, υπάρχει προσπάθεια ανάπτυξης του νέου Όπλου, της Πολεμικής Αεροπορίας δηλαδή, αλλά όπως θα δούμε, πάλι κάποιος Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, θα είναι εκείνος που θα βάλει τα πρώτα θεμέλια για μια επανεκκίνηση αυτού που σήμερα είμαστε.

Ο Δημήτρης Σαμπάνης, χωμένος μήνες ολόκληρους στα αρχεία της ΔΙΣ, της ΥΣΑ και όπου αλλού μπορείτε να φαντασθείτε, ξεκινά σήμερα να καταγράφει την ιστορία μας, από το 1946….

Ας παρακολουθήσουμε μαζί όσα έχει βρει και όσα έχει να μας πει…

Συνέχεια στο : ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Σχολιάστε

Σχολιάστε